TeliaSonera võib anda börsile surmahoobi

Tõnis Oja 26. aprill 2004, 00:00

Eesti Telekomi aktsia hind kerkis reedel 0,13 protsenti, 120,64 kroonini. Pärast TeliaSonera ülevõtmispakkumise teadet on aktsia hind stabiliseerunud 120?121 kroonil. Rahandusminister Taavi Veskimägi loodab Soome majanduslehele Kauppalehti antud intervjuus, et TeliaSonera kõrvale ilmub ka teine pakkuja, kuid esialgu pole seda näha.

Kui Eesti riik annab TeliaSonerale järele ja soostub müüma Eesti Telekomi aktsiad suhteliselt madala hinnaga, võib see anda Tallinna börsile surmava hoobi.

Asi ei olegi selles, et juhul kui riigi eeskuju järgivad sajad ja isegi tuhanded väikeaktsionärid ja TeliaSoneral õnnestub Eesti Telekomi aktsia börsilt ära viia, kaob börsilt üks kahest juhtivaktsiast. Suurem probleem on hoopis see, et Telekomi börsilt lahkudes saab järjekordse hoobi usaldus börsi ja börsil noteeritud ettevõtete vastu. Kohe algavad spekulatsioonid Hansapanga lahkumisest ja aktsiaid hakkavad müüma need viimasedki väikeinvestorid, kes börsile on jäänud.

Võib ju öelda, et kohalikest väikeinvestoritest palju olulisemad on välisinvestorid. Tõsi see on, et välisinvestoritel on aktsiate hinna kujundamisel Tallinnas oluline roll, aga nemad tunnevad huvi vaid suurte vastu, nagu Hansapank ja Eesti Telekom, tulevikus ehk ka Tallink ja teised infrastruktuuriettevõtted, keda on börsile oodata. Kõikide ülejäänud ettevõtete aktsiate saatuse otsustavad ikkagi kohalikud investorid. Aga kui neid ei ole, pole ka börsiettevõtteid. Viimased viis aastat on seda näidanud äärmiselt veenvalt. Ehkki aktsiate hinnad on viimase paari aastaga järsult kerkinud, pole väikeinvestoreid juurde tulnud ja ka uute ettevõtete börsile tulekust räägitakse äärmiselt ebamääraselt.

Ehkki neljapäeval teatas õlleliit Saku Õlletehase turuosa kaotamisest kahe protsendipunkti võrra esimese kvartalis, ärgitas üldine aktiivne müümine ühte investorit aktsiat ostma, mis kergitas aktsia hinda 1,23 protsendi võrra, 116,10 kroonini. Tegelikult tõstis aktsia hinna 116,41 kroonini hommikul üks tehing, mille käigus vahetas omanikku 50 aktsiat. Hilisemad neli tehingut sooritati sulgemishinnaga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:23
    Otsi:

    Ava täpsem otsing