Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Ahju ea määrvad tellised ja meister
Ajutelliste sortiment on tänapäeval väga suur. Kivi kvaliteet sõltub kivi koostisest ja põletamisest, mis pole ka ühe tehase toodete hulgas alati sarnane. Kes otsib ahju ladumiseks kõige odavamad tellised, sel ei tasu probleemide tekkides siiski väga üllatunud olla. Sama kehtib ka segude kohta.
Kõige tähtsam on siiski meister - ka väga heade materjalide puhul võib konstruktsiooniviga lühendada ahju eluea mõne kuuni.
On ahje, mida kasutatakse juba 50 aastat või enamgi, ja ahje, mis tuleb samal aastal ringi ehitada. Üldiselt on tellisahju (ka plekk- ja pottahjud on seest tellistest) normaalne kasutsaeg 15-20 aastat. Kõige kiiremini kulub ahju kolde lagi, sest seal on temperatuuride kõikumine suurim. Seega on ahju ladumisel väga tähtis kasutada seal parimaid materjale. Parem kulutada ahju ehitamisel mõnevõrra rohkem, kui säästa kvaliteedi arvelt.
Autor: Allan Selin