Unetuse all kannatajatele tuleb appi loodustoode

Sirje Niitra 12. mai 2004, 00:00

Paljudele nuku- ja telefilmi tiitritest tuttav Heikki Krimm istub maalilise Valgejõe kaldal asuva talu toas laua taga, millel avatuna hulk meditsiini ja taimeteadust käsitlevaid teatmeteoseid. Neid on ta uurinud viimased 42 aastat. Lisaks tudeerinud pulssdiagnostikat ja nõelravi Hiinas ja Soomes.

Korraga heliseb telefon: professor Mart Kull teatab Tartust, et UNE-MATI on saanud eetikakomisjonilt loa katsetusteks. Krimm hüppab rõõmust toolilt püsti, sest seda kõnet oli ta ammu oodanud. Nüüd on lootust, et rohtu saab peagi tootma hakata.

Krimm toodab oma raviomadustega toidulisandeid oma talus selleks spetsiaalselt sisustatud kõrvalhoones OÜ Massuno nime all. Firma teine omanik on endine tippkorvpallur ja üheksa Tallinna toitlustuskoha omanik Arvo Lill. Nende koostöös on juba valminud PAPS, mis mõjub hästi liigesepõletike ja lihasvalude korral, ja ONYKOR, mida võib soovitada küünte seenhaigustega võitlemiseks. Veel sel aastal on neile lisaks Unematile lisandumas loodustooted psoriaasihaigetele ja nahaseene all kannatajaile.

Tööjaotus on selline, et Krimm katsetab taimedega ja mõtleb uue toote välja, Lill hangib tooraine ja korraldab müüki. Mehi abistavad nende täiskasvanud lapsed, vajadusel on palgal ka 3-5 töölist.

Ehkki Massuno on Arvo Lillele muude äride kõrval väike projekt, hindab ta selle tegevuse äärmiselt huvitavaks ja loodab peagi ka aastas 2-3 miljonit krooni kasumit teenima hakata. Selleks tuleb aga minna Venemaa turule, milleks ettevalmistused käivad. Küünerohust on huvitatud ka üks Hispaania hulgifirma.

Idee mõelda unetuse vastu midagi looduslikku välja sai alguse kolme aasta eest. "Mina ei maganud ja paljud mu sõbrad ei maganud," ütleb Krimm.

Tartu Kõrvakliiniku juhataja Mart Kull ütleb, et unehäirete all kannatab üle 50% Eesti elanikest ja mida kõrgem positsioon, seda rahutum uni. "Meie oma unemasinaga ei jõua kõiki eestlasi ära magatada, on tore, et sellised kodumaised unetilgad nüüd müügile tulevad," lausub ta. Kõrvakliiniku unekeskuses tehtud katsetused näitasid, et sügava une faas, mis on inimesel vajalik muu hulgas ka kasvu- ja suguhormoonide tootmiseks, pikenes UNE-MATI toimel ligi kaks korda.

Tallinna Linnaapteegi juhataja Kaja Kiviselg ütleb, et vajadus looduslikel toimeainetel tehtud toidulisandite järele on olemas. Unerohtusid on küll saada, kuid neid kirjutab arst alles väga tõsiste probleemide ilmnemisel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:26
    Otsi:

    Ava täpsem otsing