Nokia sära Soomes tuhmumas

Annika Matson 13. mai 2004, 00:00

Soome analüütikud ja investorid soovitasid eile osta kokku 21 firma aktsiaid.

?Konkreetset sektorit ma välja ei tooks, soovitaksin valida aktsiaid erinevatest valdkondadest,? ütles Soome Nordea panga aktsiaanalüütik Jari Koskela. Näiteks on Nordea pank ostusoovituse andnud liftitootjale Kone, sporditarvete tootjale Amer ja metsatööstusfirmale UPM-Kymmene. Koskela sõnul jäävad Soome metsakontsernide kasumid sel aastal üsna nõrgaks, kuid pikaajalises plaanis võib loota kasvu.

Ta lisas, et hetkel on muidugi ka Nokia soodsalt saadaval. Nokiaga kaubeldi eile 11,4 euro tasemel. Nokia kohta avaldas analüütik lootust, et Soome tööstuse lipulaev võtab maailmaturul tagasi mõne protsendi turuosa, aga kui palju, ta öelda ei osanud.

Ta lootis, et selle aasta lõpuks on Nokia aktsia hind kõrgem kui praegu, täpset prognoosi ta siiski andnud.

?Näeme, et turg peagi taastub,? ütles Mandatum Stockbrokersi analüütik Esko Immonen. Tema sõnul on viimasel ajal eriti tugevasti müüdud terasetootjate Rautaruuki ja Outokumpu aktsiaid, mis on seetõttu langenud ja nüüd taas soodsalt saadaval. Kõige põnevam ongi tema jaoks hetkel Soomes metallitööstuse sektor. Metsandussektoris ootab Immonen paremaid aegu. On näha esimesi märke, et hinnad võivad hakata tõusma. Lühiajaliselt ta UPM-Kymmene aktsiaid osta ei soovita.

Nokiat ei soovita analüütik osta enne selle aasta kesksuve, sest näeb sinnamaani aktsial veel langusruumi. Tema sõnul võiks ära oodata firma teise kvartali aruande ja vaadata, kas kontsernil on midagi positiivset öelda turuosa kasvu kohta. ?Olen kindel, et Nokia jooksev kvartal tuleb nõrk,? ütles ta.

?Huvitavad aktsiad on Põhjamaade juhtiv noteeritud meediafirma Sanoma WSOY, Nokian Renkaat, kalastustarbeid valmistav Rapala, online-maaklerfirma eQOnline ja üllatava pöörde teinud elektroonikafirma Okmetic,? ütles Soome investeerimisajakirja Arvopaperi analüütik Jaanika Heinsuo. Ka Nokia on tema sõnul hetkel äärmiselt huvitav firma.

Nokia aktsia hind võib enne sügist veel natuke langeda. Tema ütluste kohaselt võibki Nokia õige hind olla 11 kuni 13 euro kandis. ?Seekord oleks hinna olulisele tõusule vaja tõeliselt positiivseid uudiseid,? märkis Heinsuo.

Ta lisas, et vahepealse veidi alla 40protsendilise turuosa tagasivõitmisesse mobiiliturul ta ei usu. Konkurendid Siemensi, Motorola, Samsungi ja Sony Ericssoni näol on tugevad.

Ise kolmandiku portfellist Nokiasse investeerinud LHV Soome turgude eksperdi Rene Ilvese sõnul on Eesti investorid viimasel paaril kuul hästi aktiivselt kaubeldud Nokia aktsiatega. Lisaks veel UPM-Kymmene, Stora Enso, Raisio, Elcoteqi, Outokumpu ja Sampo panga aktsiatega. ?Sampot kaubeldi üpris aktiivselt dividendide tõttu,? ütles Ilves.

Ka LHV ekspert märkis, et terase nõudlus on tugev ja selle lõppu ei ole näha ning seetõttu on huvitav Outokumpu aktsia.

Investor Stefan Andersson, kes on ostnud Fortumi, Kesko ja HK-Ruokatalo aktsiaid, soovitab riskialtile investorile Lemminkäineni aktsiat. Soome konkurentsiamet süüdistab firmat asfaldikartellis osalemises.

Kõige kiiremini on Anderssoni aktsiatest alates aasta algusest kasvanud Kesko aktsia. ?Kesko on suutnud kohaneda tugeva konkurentsiga koduturul ja olnud väga kiire kasvuga Balti riikides,? kommenteeris investor. Ta möönis, et Eesti, Läti ja Leedu majanduskasvuga suurenevad ka Kesko käive ja kasum.

?Kõik, mis on otseselt või kaudselt Nokiaga seotud, võib kannatada kontserni turukaotuse all,? ütles Andersson.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing