Saku I kvartali kasum tuli tänu tulumaksu edasilükkamisele

Annika Matson 28. mai 2004, 00:00

Saku Õlletehase juhatuse liige Tarmo Lehtmets möönis, et samadel alustel võrreldes oli esimese kvartali kasum väiksem eelmise aasta vastavast numbrist.

?Julgeksin seda vahet nimetada tühiseks, kuna tegemist on mõnesaja tuhande krooniga ning põhiosa meie ärist ja kasumist toimub teises-kolmandas kvartalis,? ütles ta.

Ka firma juhatuse esimees Cardo Remmel toonitas eile, et terve majandusaasta tulemuse määrab suveperiood. "Hooaeg on alles ees. Joogitootmisäris teenib ettevõte oma peamise tulu ja aasta kasumi teises ja kolmandas kvartalis," lausus Saku Õlletehase Remmel. "Esimese ja viimase kvartaliga tuleb jääda kasumisse."

Esimese kvartali puhaskasum oli 0,6 miljonit krooni, aasta tagasi teenis ettevõte 6,6 miljonit krooni kahjumit, kuna siis tasuti tulumaks dividendidelt esimeses kvartalis. Samadel alustel oleks mullu teenitud 1,1 mln krooni kasumit. Saku Õlletehase kvartalikäive oli 84,4 miljonit krooni, mis kasvas aastatagusega võrreldes 9,6 protsenti.

Saku Õlletehas müüs esimese kvartali jooksul 11,3 mln liitrit erinevaid jooke, mida on 18% enam kui eelmise aasta vastaval ajaperioodil.

Eriti hästi läks siidri ja long dringi müük. Võrreldes eelmise aasta esimese kvartaliga kolmekordistus Kiss siidrisarja müük. Long dringi müük kasvas kaks korda.

Ühispanga fundamentaalanalüütik Sander Danil soovitas eile pärast tulemusi Saku aktsiat müüa. Danil kirjutas, et Saku aktsia on endiselt ülehinnatud. Aktsia õiglane hind jääb 84,5 ja 89,2 krooni vahele. Eile oli Saku aktsia sulgemishind 111,87 krooni. ?Aktsiat soovitame hoida vaid neil, kes rahulduvad üpris stabiilse 4,5-5%-lise dividenditootlusega,? möönis Danil. Tema sõnul suutis Saku Õlletehas esimeses kvartalis tänu importõllede ja muude alkohoolsete jookide müügi kasvule kasvatada käivet 9,6%, kuid kulud kasvasid mõnevõrra kiiremini, mistõttu kasumlikkus langes. Üldiselt on firma esimese kvartali tulemused siiski neutraalsed, kuna hooajaliselt ühes raskeimas kvartalis suudeti näidata sarnaselt eelnevate aastatega väikest ärikasumit.

Hansabank Marketsi analüütik Mihkel Torim soovitab Saku Õlletehase aktsiat jätkuvalt hoida, hinnasiht on 103,3 krooni. Torimi sõnul vastas esimese kvartali käive vastas üldjoontes ootustele, kasum ning kasumlikkus olid oodatust madalamad. Torim ootas kasumiks 3,5 miljonit krooni tegeliku 0,6 mln krooni asemel. Käibeks 86,6 mln krooni tegeliku 84,4 mln krooni asemel. Madalam kasumlikkus on tema sõnul tingitud kasvavast ühekordse taara proportsioonist kogumüügis ning odava plastpudelis õlle kasvanud tähtsusest õlleturul.

Ka Torim lisas, et peamist ilmet aastale annavad järgmised kaks kvartalit. Ta näitlikustas, et aastasest ärikasumist möödunud aastal moodustas esimene ja neljas kvartal kokku vaid 3,45%.

"Saku Õlletehas on viimase aasta jooksul aktiivselt laienenud teiste jookide turgudel eesmärgiga mitmekesistada ettevõtte tulubaasi, suurendades hüppeliselt teiste alkohoolsete jookide nagu siider ja gin long drink osakaalu turul ning sisenedes limonaadi- ja kaljaturule," lisas Remmel.

Tänavu aasta esimeses kvartalis sõlmis Saku Õlletehas ja Soome õlleturu liider Sinebrychoff koostöökokkuleppe, mille kohaselt Sinebrychoff alustas alates maist Saku Originaal turustamist Soomes. Eesmärgiks on müüa Soomes kaks miljonit liitrit Saku Originaali esimesel aastal. Veebruaris alustas Saku Õlletehas rahvusvahelise õllemargi Carlsberg purgitoodete villimist Balti turu jaoks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:29
    Otsi:

    Ava täpsem otsing