Nafta hinnakõver keeras suuna alla

Raivo Sormunen 08. juuni 2004, 00:00

Nafta hind langes eile Londoni Rahvusvahelisel Naftabörsil viimase viie nädala madalaimale tasemele, kuna loodetakse, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) tootmiskvootide tõstmine aitab hakata üles ehitama nafta laovarusid.

Möödunud neljapäeval otsustas Beirutis kohtunud OPEC tõsta tootmiskvoote, mille tulemusena peaks nafta pakkumine maailmas kasvama 1 mln barreli jagu päevas, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Tegelikult tõstis organisatsioon, mis toodab üle kolmandikku maailma naftast, oma päevast tootmiskvooti alates järgmisest kuust 23,5 mln barrelilt 25,5 mln barrelini ning augustis veel 0,5 mln barreli võrra. Vahe faktilisele tõusu ja reaalsuse vahel seisneb selles, et tegelikkuses toodab osa OPECi liikmeid juba praegu lubatust rohkem naftat.

Tegelik nõudlus peaks nafta järele kasvama, kuna juunist augustini kestab USA puhkusehooaeg, mistõttu põletatakse kütust tavapärasest enam. Arvatakse, et Ühendriikide tarbijad võtavad enda kulutada kümnendiku maailmas toodetavast kütusest.

Toornafta juulikuu lepingute hind vajus eile Londoni börsil 2,4%, tasemeni 34,80 dollarit barreli kohta. Möödunud teisipäeval käis naftabarrel Londonis ära 39,08 dollaril ehk viimase kolmeteist ja poole aasta kõrgeimal tasemel.

?Ma ei oota turul kollapsit, aga fondid on hakanud naftat müüma,? ütles toorainega kaupleva Sucdeni maakler David Sadler.

Kuna nafta Brenti segu lepingu hind langes viimase neljakümne päeva keskmisest ? 35,64 dollarit ? allapoole, näeb Sadler nafta hinda langevana.

Suuresti on nafta kõrge hinna taga mure Lähis-Ida naftatootmise ja pakkumise ebastabiilsus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing