Vilets alkomeeter võib joobes autojuhi kaineks tunnistada

Enn Tosso 17. juuni 2004, 00:00

Kuna joobes auto- juhtimise eest on juba esmakordne karistus kuni 18 000kroonine trahv, ei tasu pelgalt odava alkomeetri positiivse näidu korral rooli istuda.

Odavamate, paarisajast seitsmesaja kroonini maksvate alkomeetritega tegeleva OÜ Ronexi müügiesindaja sõnul sõltub odavamate alkomeetrite töökindlus paljuski juhusest, mõned partiid on töökindlad, teised jälle mitte.

Tema sõnul on probleeme anduriga, mis valetab ja läheb ruttu rivist välja. Paarsada krooni maksvat võtmehoidja lisafunktsiooniga alkomeetrit nimetab Ronexi müügiesindaja mänguasjaks, mida pole mõtet üldse usaldada. Tema sõnul eksivad vahel isegi kallid kümme tuhat või enam krooni maksvad politsei kasutatavad alkomeetrid.

Alkomeetreid müüva Semetroni tehnikaosakonna assistendi Helbe Piheli sõnul on nende pakutava 3500kroonise alkomeetri põhiline eelis töökindlus. Tema sõnul kestab odav, s.o 500kroonine alkomeeter vaid pool aastat, samas kui kallim alkomeeter kestab aastaid.

Kallimat alkomeetrit saab kalibreerida, mis tähendab, et poole aasta tagant vajab aparaat seadistamist, et ta täpselt näitaks. Odavamad aparaadid seda võimalust ei paku, mistõttu aparaat ei näita enam täpselt.

Piheli sõnul ei saagi mõnesajakroonise alkomeetri puhul täpset promillide hulka tuvastada, aparaat annab vaid vahemiku, kui suur on inimese joove.

Eesti Liiklusseaduse järgi ei või alkoholisisaldus ühes liitris juhi väljahingatavas õhus olla 0,1 milligrammi või rohkem või alkoholisisaldus juhi veres 0,2 promilli või rohkem.

 • Liiklusseaduse § 7419 järgi mootorsõiduki joobes juhtimise eest karistatud isikud, kelle karistamise otsus on jõustunud viimase viie päeva jooksul, satuvad avalikku registrisse politsei koduleheküljel www.pol.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  06. December 2011, 19:34
  Otsi:

  Ava täpsem otsing