Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Meisterkokk jumaldab rahvusroogi

    ?Eesti köök on talupojaköök, kuid piiramatute laiendusvõimalustega,? leiab Demjanov, kes on meie vanaajatoitude retseptid, mis olid mõeldud füüsilise jõu taastamiseks, kohandanud kaasaegset toiduvalmistamise tehnoloogiat kasutades hoopis maitsemeeli erutavateks roogadeks.
    ?Minu käest on sageli küsitud: millega te lähete Euroopasse? Just teistmoodi maitsega,? selgitab Demjanov. ?Minu eesmärgiks on leida oma restoranidesse tooraine umbes kahesaja kilomeetri raadiusest ja valmistada sellest tänapäevase restorani nõuetele vastavaid toite.?
    ?Ehk kohandan eesti talupojakööki tänapäeva tingimustele,? räägib restoranide Gloria ja Egoist peakokk ning omanik Dimitri Demjanov.
    Ta ei serveeri rahvustoite setu savikaussides, vaid pakub elegantsetest portselannõudest.
    Lisaks väidab ta, et soomlaste kokaraamat on veelgi õhem kui eestlastel, aga uussoome köögis domineerivad praegu juba kogu Skandinaavia aroomid ja maitsed.
    Meilgi on aeg retseptiraamatut tasapisi tänapäevastada.
    ?Mis on eesti köök? Tuleb välja, et kokkadele peitub selles küsimuses väga raske pähkel. Kergem on prantsuse, itaalia või kreeka köögile kallale minna,? räägib Demjanov. ?Kui me pakume mulgikapsaid lihtsalt ehk nii, nagu neid on aastasadu valmistatud, siis see toit enam ei lähe. Inimesed lihtsalt ei telli. Aga kui valmistame kõik komponendid eraldi ja pisut teistmoodi??
    Ta toob näite, kuidas valmistada neidsamu kapsaid hoopis mee, hanerasva ja köömnetega. Juurde soovitab ta lihaks kasutada põrsaribi, mida tuleks kõigepealt neli tundi marineerida krõbeda kooriku saavutamiseks ja seejärel küpsetada veel neli tundi ahjus madalal temperatuuril. Eesmärk on saada liha nii pehmeks, et ribi tuleb tõmmates välja. Kruubid tuleks keeta kanapuljongis ja serveerida eraldi.
    ?Tulemus on hoopis teine,? muigab Demjanov. ?Kõlab ju hõrgutavalt küll, kas mitte??
    Nõnda mõtiskleb Demjanov rahvusroogade teemal ja tema kirjeldusest ei tunne mulgikapsaid nagu kuidagi äragi. Vägisi kipub vesi keelele.
    Koka sõnul tuleb eesti köögiga tegeleda süsteemselt ja välja töötada tänapäevased menüüd, mis sobivad restoranidele. Natuke lihtsamad ka näiteks turismitalude jaoks.
    ?Hea kokk oskab iga toiduaine sellisesse seisu viia, et see avaneb oma maitsetes,? filosofeerib Demjanov. ?Eesti köök on väga kõva pähkel, kuid tasub vaeva. Viga on ka selles, et häbenetakse ja ei osata kohalikke toite müüa, sest toidusedelis kõlavad paremini hanemaks ja kaaviar kui mulgipuder ja kilu.?
    ?Miks peaks ülistama hanemaksa, kui õigest kartulist ja hästi valmistatud kartulipuder on lihtsalt oivaline!? imestab Demjanov. Ta leiab, et meie köök on üldse lihtne ning loogiline ja pakub suuri võimalusi.
    Ta väidab end olevat nii armunud omavalmistatud eesti toitudesse, et sööb neid ise ka pidevalt. ?Ma söön tihti näiteks kama hapupiimaga,? ütleb ta. ?Kamale võib lisada maitsestamata jogurtit, natuke vahukoort, vaniljet, ?elatiini ja toit muutub ihaldusväärseks desserdiks.?
    ?Hea kokk leiab alati sellise retsepti, valmistamisviisi ja serveeringu, mis sobib paljudele. Paraku on meil praegu veel kokad anonüümsed. Tuntakse väheseid, aga küllap saabub ka meil aeg, mil restorani minnakse koka toidu, mitte muu müra pärast,? loodab Dimitri Demjanov.
    Autor: Tiina Kolk
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Taristufirma müüs osa ärist soomlastele
Taristuettevõte KMG OÜ müüs osa oma markeeringuüksuse Soome Hot Mix Group Oy-le kuuluvale Hot Est OÜ-le.
Taristuettevõte KMG OÜ müüs osa oma markeeringuüksuse Soome Hot Mix Group Oy-le kuuluvale Hot Est OÜ-le.