Telekom odav või kallis?

Alvar Jõgeva 19. juuli 2004, 00:00

Hollandi suurpank ING tõstis Eesti Telekomi hinnasihi 7 euro (ligi 110 krooni) tasemele ja soovitab jätkuvalt aktsiat hoida.

Selle aasta puhaskasumiks prognoosib ING 1,02 miljardit, 2005. aasta kasumiks peaks panga ootuste kohaselt kujunema 1,32 mld ja 2006. aastal 1,33 miljardit krooni. Kui prognoosid peaksid paika pidama, on käesoleva aasta hinna-kasumi suhe 14,3 ja järgmisel aasta P/E suhteks kujuneb 11. Telekomi aktsia pakub hetkel väga head dividenditootlust, kuid hinnatõusu ei oodata. Siiski võib investorite mõtteviis muutuda ja hind tõusta, kui investorid hindavad dividenditootluse ümber.

Tooksin võrdlusena Saku Õlletehase aktsia, mis sarnaselt Telekomile maksab korralikke dividende. Aktsia kõikus 4 aastat 50-60 krooni ümbruses, kuid siis järgnes hüpe üle 100 krooni. Dividendiaktsiast sai äkki kasvuaktsia. Investorid, kes varem ootasid ligi 10 protsendilist dividenditootlust, leppisid hiljem ka 5 protsendilise tootlusega.

Hetkel ei õnnestu hea ettevõtte poolt emiteeritud võlakirja eest saada palju rohkem kui 3-4 protsendilist aastatootlust, mis teevad Telekomi aktsiad riskialtimale ?võlakirjainvestorile? huvitavaks.

106 krooni maksev Eesti Telekomi aktsia pakub 8 kroonise omanikutulu juures 7,5 protsendilist dividenditootlust. Kui mõne aja pärast lepivad investorid ka 5 protsendilise tootlusega, maksavad aktsiad juba 160 krooni. Sisuliselt omandab aktsia võlakirja tunnused, kuid aktsiate puhul on risk suurem. Võlakirjadel on oluliselt väiksem risk, kuid see sõltub eelkõige selle väljaandja maksejõulisusest.

Tallinna Börsil oli reedel kauplemine loid, kuid peale kella 14.00 sooritati suuremaid tehinguid Hansapanga aktsiatega, mis tõid kaasa korraliku börsikäibe.

Börsi käive oli 40,5 miljonit krooni. Lõviosa käibest andis Hansapanga aktsia, millega sooritati tehinguid ligi 39 miljoni krooni eest, teistest aktsiatest ületas miljoni krooni piiri vaid Eesti Telekomi aktsia. Mõlemad aktsiad langesid, Telekom vajus 0,3 protsenti ja Hansapanga aktsia liikus 0,6 protsenti madalamale tasemele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing