Nõudlus nafta järele on suur

Alvar Jõgeva 23. juuli 2004, 00:00

Nafta hind tõusis, kuna rekordilist nõudlust ei suuda rahuldada ka OPECi suurenevad tarned. USA naftavarud vähenesid rohkem, kui analüütikud olid oodanud. Eelmisel nädalal kahanesid naftavarud 3,6 miljoni barreli võrra, 299,3 miljoni barrelini.

Suur küsimärk on Venemaa, mis on maailma suuruselt teine naftaeksportija. Nimelt kardavad turud, et Jukos on sunnitud rahakriisis tegevuse lõpetama juba järgmisel kuul. Jukos ekspordib päevas 1,8 miljonit barrelit naftat, mis on arvestatav kogus.

Investec Securitiesi analüütik Bruce Evers ütles Bloombergile, et järgmistel kuudel on turul oodata nõudluse kasvu, kuid pakkumine on väike. Ta lisas, et turg on väga närviline Jukose olukorra pärast, mis võib kaasa tuua probleeme.

Brenti naftasegu hind oli eile kella 15.45ks tõusnud 37,32 dollarini, olles kerkinud ligi poole protsendi võrra.

Jukos, kes on Venemaa suurim naftaeksportija, teatas, et firmal on kolme nädala jagu sularaha ning valitsuse plaan müüa Siberi naftaüksus Juganskneftegaz võib viia ettevõtte pankrotti. Valitsus plaanib müüa 60 protsenti Jukose toodangust andva üksuse maksunõude katteks. Jukose pangakontod on külmutatud, mis seab firma edasise majandustegevuse kahtluse alla.

Maailma Energiaagentuuri andmetel on käesoleval aastal kasvanud nõudlus nafta järele 2,5 miljoni barreli võrra päevas. Nafta nõudlus ületab pakkumist ja seetõttu on naftavarud oodatust rohkem vähenenud.

OPECi liikmed võivad septembris arutada naftaekspordi suurendamist, organisatsioon plaanib järgmisel kuul suurendada toodangut poole miljoni barreli võrra päevas. Augustis peaks OPEC, Iraaki arvestamata, eksportima 26 miljonit barrelit naftat päevas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing