Lastebuum ajab rentnikud lasteaedadest

Sirje Niitra 24. august 2004, 00:00

?Tõeline buum seisab alles ees, siis, kui aastane emapuhkus massiliselt läbi hakkab saama,? lausub Merivälja lasteaia juhataja Lea Elstrok. Tema oli sunnitud suvel rendilepingu üles ütlema varem lasteaia ruumes tegutsenud perejuuksurile. Tulu, tuhat krooni 18ruutmeetrise ruumi eest kuus, polnud just suur, kuid võimaldas kolleegidele sünnipäevade puhul lillekimbud osta ja muid pisikulutusi katta. Elstrok teab, et näiteks Lasnamäel on väga palju lasteaiaruume mitmesugustele firmadele välja renditud.

Merivälja lastead avab varem juuksuri kasutuses olnud ruumis, millele võetakse õppemetoodika tuba lisaks, uue sõimerühma, kus saab koha 14 last. See aitab pisut ruumipuudust leevendada, kuid ikka jääb veel üle 60 lapse ukse taha oma aega ootama, sest Pirita muudkui kasvab ja laieneb. Kokku on selles lasteaias 216 kohta.

Lasteaia sõimerühmadesse, mida on kokku 14, on seni võetud kahe-kolmeaastasi, kuid viimasel ajal on tendents noorenemise suunas ja ka poolteiseaastased põngerjad pole mingi haruldus.

Elstrok soovitab siiski liiga vara lapsi lasteasutusse mitte tuua. ?Iga kuu, mis laps kodus oma vanematega kauem veedab, on talle kingitus,? ütleb ta.

Perejuuksur, mis Merivälja lasteaia majas töötas, oli eraldi sissekäiguga ja kohaliku rahva hulgas küllaltki populaarne, sest madal rendihind võimaldas ka teenuse hinna mõistliku hoida. Nüüd käib neis ruumides remont, mille tarvis linn eraldas 200 00 krooni, sisustuse jaoks peab lastead oma eelarvest vahendid leidma.

Tallinna haridusameti peaspetsialist Rainer Rannala räägib, et Tallinnas on sõimerühmadega tõsine probleem tekkinud. Eelmisel aastal avati 11 uut sõimerühma, tänavu lisandub neile veel 13. Rohkem lapsi on järjekorras Nõmmel, Pirital ja kesklinnas. ?Rendilepingud, mis võimalik üles öelda, lõpetatakse paljudes kohtades,? selgitab ta ja lisab, et sõnaõigus on siin lasteaedade endi käes. Omal ajal oli see paljudele neist väga vajalik lisatulu hankimise allikas ja tühjalt polnud mõtet ruume hoida.

Tuleva aasta septembris saab Nõmme linnaosa endale ka päris uue lasteaia. Sinna tuleb kuus rühma 24 lapsele. Mingit piirkondlikku eelistust pole: kõik Tallinna lapsed võivad kandideerida ükskõik millisesse linna lasteasutusse.

Lisarühmad tähendavad ka lisaraha ja uusi õpetajaid. Ainuüksi Merivälja ühe uue sõimerühma jaoks tuleb palgale võtta kaks uut õpetajat. Selleks aastaks oli Tallinna eelarves selleks vahendeid planeeritud, kuid tuleva aasta summad pole veel teada.

Tartus on samad trendid nagu Tallinnaski, et lapsi soovitakse üha nooremana lasteasutusse panna ja selleks tuleb täiendavaid võimalusi leida, ütleb linnavalitsuse haridusosakonna peaspetsialist Meeri Tampere.

?Vanemad kiirustavad tagasi tööle ja ka vanavanemate abi ei soovi enamik kasutada,? kirjeldab ta põhjusi.

Sel sügisel alustavad tööd kaks täiesti uut sõimerühma, mille tarvis tuli ka lisaruume ehitada, sest rendile Tartus rühmaruume antud ei ole. Taaralinnas on 27 koolieelset lasteasutust 4600 lapsega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing