Hansapanga aktsia vastu ostuhuvi raugenud

Annika Matson 25. august 2004, 00:00

Hollandi suurim investeerimispank ING, kes saadab oma analüüse enam kui 200 arenevate turgude investeerimisfondile üle kogu maailma, soovitab Hansapanga aktsiat ostmise asemel hoida.

Hollandi ING panga Londonis asuv analüütik David Nangle andis Hansapanga aktsiale soovituse ?hoia? seoses aktsia hinna viimase aja kiire tõusuga. Mai lõpus soovitas ING Hansapanga aktsiat osta, aprilli alguses müüa.

Alates mai keskelt on aktsia kallinenud viiendiku võrra. Pärast üllatavalt heade teise kvartali tulemuste avaldamist kallines aktsia päevaga 3 protsenti.

Nangle andmetel on Hansapank olnud teises kvartalis üks kiiremini tõusnud pangaaktsiaid Kesk- ja Ida-Euroopa regioonis. ?Minu pikaajaline nägemus Hansapangast ei ole muutunud ning olen siiani panga suur fänn,? möönis ta samas. Analüütik jättis 12 kuu hinnasihi 7,2 eurole ehk 112,65 kroonile, mis tähendab, et lähima aasta jooksul ta aktsiale suurt tõusu enam ei oota. Eile langes Hansapanga aktsia 0,43%, 108,74 kroonile.

Samas tõstis Nangle ka kogu selle aasta kasumi prognoosi. Laenude kasvu ootust kogu selleks aastaks kergitas ta 23 protsendilt 32 protsendile. Kui ING prognoos läheb täide, teenib Hansapank 2006. aastal 3,5 miljardit krooni kasumit. 2005. aastal 3,04 mld krooni ja sel aastal 2,6 miljardit krooni. 2003. aastal teenis pank 2,05 miljardit krooni suuruse puhastulu.

Ka investeerimispank Suprema tõstis Hansapanga hinnasihti ja kogu aasta prognoosi.

Suprema tõstis pärast Hansapanga teise kvartali tulemusi aktsia hinnasihi 101,7 kroonilt (6,5 eurolt) 112,65 kroonile (7,2 eurole). Samuti kergitas investeerimisfirma panga kogu aasta prognoosi, kui palju ootusi kergitati, firma ei täpsustanud. Soovituse Hansapanga aktsiale jättis Suprema ?hoia? peale.

Itaalia panga UBM Prahas asuv pangandussektori analüütik Jiri Stanik pole soovitust ?kogu? veel muutnud. ?Ma ei välista soovituse muutmist lähiajal,? ütles ta. Hinnasiht on jätkuvalt 7,1 eurot ehk 111,1 krooni. Ta lisas, et tal on samuti kavas tõsta panga kogu aasta prognoosi, kuid praegu veel töötatakse numbrite kallal.

?Analüütikute jutt on suur soolapuhumine, ega neid keegi tõsiselt ei võta,? ütles 760 000 Hansapanga aktsia omanik Jüri Mõis. ?Võidab see, kes julgeb turu vastu minna,? lisas ta. ?Elu jooksul olen Hansapanga aktsiaid ka müünud ning juurde ostnud. Ostsin vana hinnaga umbes 130 krooni tasemelt. Pärast fondiemissiooni oleks hind siis 32,5 krooni.?

?Tagantjärgi on alati hea vaadata, et seal oleks pidanud ostma ja seal müüma,? möönis ta.

?Hetkel ma oma aktsiate müügiks põhjust ei näe,? ütles Mõis ning lisas, et mäletab väga hästi 1997. aasta langust. ?Kukkumine ei olnud ju mingite majandusnäitajatega põhjendatud, siis algas Aasia kriis ja lääne investorid võtsid kahtlastelt turgudelt kogu raha välja ja oligi hind all,? märkis ta.

Toomas Sildmäe, kellele kuulub 2,73 miljonit Hansapanga aktsiat, ütles, et tema ei ole hetkel mingil juhul huvitatud aktsiate müümisest. ?Olen Hansapanga pikaajaline investor,? märkis ta. ?Pikas perspektiivis näen Hansapanga aktsiale tõusu,? oli aktsionär kindel. Sildmäe tunnistas, et on enda jaoks ka paika pannud hinnasihi, mis tasemelt ta müüma hakkab, aga seda ta avalikustada ei taha.

Küsimusele, kas lähitulevikus võiks Hansapanga aktsia tõusta, vastas suuraktsionär Marcel Vichmann, kellele kuulub 2,89 miljonit Hansapanga aktsiat, et ei oska sellele vastata. ?Ma ei ole selle ala spetsialist,? tunnistas ta. Pärimise peale, kas ta on mõelnud aktsiate müügi peale, Vichmann vastata ei soovinud.

Hansapanga aktsia on aasta algusest tõusnud ja langenud vastavalt sellele, kas ING on soovitanud osta või müüa.

Tänavu 2. aprillil andis Hollandi suurim investeerimispank ING Hansapanga aktsiale müügisoovituse. Kohe samal päeval hakkas Hansapanga aktsia 106,4 kroonilt langema ning jõudis mai keskel välja 91,7 kroonile.

25. mail andis ING aktsiale ostusoovituse. Kohe järgmisel päeval pärast seda kallines aktsia ligi kuue krooni võrra. Alates mai keskpaigast on aktsia kallinenud viiendiku võrra.

Üleeile teatas pank, et aktsia kasv on olnud liiga kiire ning investoritel soovitati aktsiat ostmise asemel hoida ning väärtpaber hakkas Tallinna börsil langema, lõpetades päeva 0,43% miinuses, 108,74 krooni tasemel.

Hollandi investeerimispanga ING Luksemburgi üksuse kliendikonto on juuni keskpaigast ka kuue Eesti börsifirma suuruselt teine või kolmas investor.

Merko Ehituses, Tallinna Kaubamajas, Saku Õlletehases, Normas ja Viisnurgas on ING Luxembourg suuruselt teine investor. Klementis kolmas, Eesti Telekomis ja Baltikas viies. Juuni keskel ING Luxembourg veel Baltika aktsionär ei olnud.

Samuti juuni keskel oli ING Luxembourg Hansapanga suuruselt 13., eile aga alles suuruselt 46. investor.

Hansapanga aktsia on ainuke väärtpaber, millega on kaubeldud Tallinna börsi sünnist alates ehk 3. juunist 1996. Mööndustega võib siia lisada ka Eesti Hoiupanga aktsia, mis pankade ühinemisel vahetati 1998. aasta suvel Hansapanga aktsiate vastu.

Esimesel börsipäeval sulgus Hansapanga aktsia 92,1 kroonil. Arvestades, et kahe fondiemissiooniga on aktsiate arv vahepealse aja jooksul 8kordistunud, tähendab see praeguses mõistes 11,51kroonist aktsia hinda. Seega on väärtpaberi hind pärast börsile tulekut ligi kümnekordistunud.

Hansapanga grupi kasum on võrreldes 1996. aastaga kosunud üle kaheteist korra ja varade maht üle kahekümne korra.

Hansapanga aktsia ajalugu ei saa tegelikult ühildada Tallinna börsi sünniga. Väärtpaberiga sai edukalt kaubelda ka enne ametliku aktsiaturu tekkimist. Näiteks 1996. aasta alguses ostis ja müüs aktsiat ligi kümmekond panka või investeerimisfondi. Aktsia liikus toona 40 krooni (praeguses mõistes 5 krooni) kandis. 1995. aasta suvel-sügisel tehti Väärtpaberite Keskdepositooriumi andmeil Hansapanga aktsiatega tehinguid vaid 25 krooni (praeguses mõistes kolme krooni) ringis.

Tookord Hansapanga aktsiatesse 25 000 krooni investeerinu võib pidada end praegu miljonäriks. Juhul, kui tal muidugi on külma närvi olnud. Langes ju aktsia 1997. aasta augustil börsibuumi harjal saavutatud 257krooniselt tasemelt (fondiemissioone arvestades 64 krooni) järgmise aasta juuliks 40 kroonile (praeguses vääringus 10 krooni).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing