Biodiisel ootab aktsiisivabastust

Kristiina Randmaa 09. september 2004, 00:00

ASi Biodiesel juhatuse liikme Tõnis Tasa sõnul sõltub tehase loomine sellest, kas valitsus annab biodiislile aktsiisivabastuse. Tema sõnul käib suve lõpus asutatud firmas hetkel äriplaani koostamine, milles on kasutatud kaht arvutust ? aktsiisiga ja ilma. ?Arvutused näitavad, et kui vabastust ei tule, on firma bilanss negatiivne.?

Valitsuskabinet arutab biodiisli aktsiisivabastuse ideed tuleval neljapäeval koos aktsiisitõusude teemaga.

Lisaks selgus ASi Biodiesel juhtide jutust, et selge pole veel juunis asutatud firma ettevõtmise rahastamine. Tehas läheb praeguste hinnangute järgi maksma 150?200 miljonit krooni.

Tasa sõnul on tehase põhiaktsionäril, KH Energia-Konsuldil, kus ta töötab arendusjuhina, vaja võtta pangalaene või küsida raha fondidest. Eelmiste aastate kasumitest saaks firma nõutava omafinantseeringu teha.

?Rahaprobleemiga me muidugi tegeleme,? lisas möödunud aastal 13 miljonit krooni kasumit teeninud KH Energia-Konsuldi peadirektor ja ainuomanik Heino Harak, kelle sõnul loodavad nad suure osa rahast saada Euroopa Liidu struktuurfondidest. ?Kui saaks sealt 50%, oleks hästi. Küsida tahaks muidugi 75%,? sõnas ta.

KH Energia-Konsuldi kõrval on ASi Biodiesel osanikeks 20% suures osas riigile kuuluv rapsiõlitootja AS Werol Tehased ja 15% aasta alguses ülikoolide ja erakapitali asutatud sihtasutus Eesti Tehniliste Põllukultuuride Tootmispark.

Mitteametlikult tundis Eestisse tehase ehitamise vastu huvi ka maailma suuremate autotootjate hulka kuuluv DaimlerChrysler. Kuigi firma nimi on Biodieseli ühe võimaliku omanikuna läbi vilksatanud, ei ole ettevõtet osanike nimekirjas.

Tõnis Tasa sõnul kaalub firma ka seda, kas biodiislitehas peaks hakkama ise toorõli tootma või ostma seda tarnijate, st Weroli ja teiste käest. ?Weroli osalus oli asja mõte, aga samas täna Werol ei suuda uue tehase vajadusi katta,? ütles ta.

Werol Tehaste juhatuse esimehe Erki Aaviku sõnul säästaks AS Biodiesel Weroli kaasamisega kuni 50 miljonit krooni, sest ei peaks investeerima õlipressidesse. Sel juhul oleks Biodieseli investeering suurusjärgus 150 miljonit krooni.

Werol toodab hetkel rapsiõli 75 000 liitrit päevas, biodiislitehas võiks Aaviku sõnul toota suurusjärgus 50 000 tonni biodiislikütust aastas. Toiduõli plaanib firma kindlasti edasi toota.

Suure küsimärgi all on ka tehase asukoht. Räägitud on Jõgevamaast, kus asub Weroli tehas kui ka sadamaäärsest piirkonnast. ?Meie seisukohast oleks see väga hea, kui tehas tuleks õlitoru otsa, aga kui valitsus loob tingimused, et tehas teha kusagile sadamasse, siis tuleb see sinna teha," ütles Aavik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing