Naftabarrel üle 50 dollari

Tõnis Oja 29. september 2004, 00:00

Nafta hind kerkis eile New Yorgi kaubabörsil esmakordselt ajaloos üle 50 dollari taseme pärast seda, kui Nigeeria mässajad hakkasid ohustama tootmist Nigeerias.

Nafta hinna viimane tõusulaine tekkis mitme üsnagi juhusliku asjaolu kokkulangemisel, pingestades niigi õrnhabrast nõudluse-pakkumise vahekorda. Ehkki trendi vaadates ei paista nafta hinna tõusule lõppu tulevat, arvan siiski, et nafta hind on oma tõusutsükli laes või selle lähedal.

Üheks põhjuseks, miks võib arvata, et nafta hinna tõusu jätkusuutlikkus hakkab otsa saama, on naftaturu olemus. Nimelt kujuneb nafta nn maailmaturuhind tulevikutehingute börsidel, kus on tegu finantsvõimendusega. Tulevikutehingutes osalevad energeetikafirmad, kes hajutavad riske, ja spekulatiivsed investeerimisfondid, kes püüavad nafta hinna tõusust või langusest tulu saada. Kui vaadata statistikat, siis panustavad hinnatõusule peamiselt fondid, energeetikafirmad on selles osas tunduvalt tagasihoidlikumad. Naftafirmade skepsis kõrge hinna püsimise suhtes seletab ka, miks suured naftafirmad ei investeeri uute leiukohtade otsimisse, vaid hoiavad oma hiigelkasumeid rahana või eelistavad aktsiaid tagasi osta.

On muidugi raske ennustada, mis saab nafta hinnast edasi, kuid juhul, kui ei tule kataklüsme, võiks hiljemalt 2005. aasta märtsis, pärast kütteperioodi lõppu alata langustrend. Enne valimisi võib aga president Bush üllatada meeldivalt USA tarbijaid, mis võib tähendada nafta hinna langust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing