7. oktoober 2004 kell 22:00

Suured plaanid

Prantsuse elektroonikapioneer on viimastel aastatel Kraftwerki varju jäänud ja "Aero" tasakaalustab nüüd mälestusi ajaloost. Kui sakslased ajasid minimalistlikku rida, siis eakaaslase Jarre'i oopused olid nii suured, et alla miljonilisele publikule ta üldse ei esinenudki.

"Aero" on kogumik, nagu nad kunagi pole. Nimelt mängis ta kõik teosed vanal riistvaral noot-noodilt uuesti sisse ja saavutas superstereo, mida praegune aastatuhat nõuab. Helikvaliteedi mõttes pole siit edasi võimalik minna ja see on mõistetav isegi tavalise varustusega kuulates.

Maksimalistina lisas ta DVD-versiooni. 5.1 Dolby Digital sound on kodukinolistele tuttav mõiste. Niigi lai heliriba toimib veel võimsamalt ja silmailuks on filmitud Anne Parillaud' silmi, kes kuulab sama asja sama kvaliteediga. Praeguses kontekstis kõlab tollane süntesaatorimuusika nagu klassikaline orkestriteos, sest esimesed tööd on ikkagi 77. aastast.

Suurepärane uus lugu "Aerology" oleks vastuvõetav isegi uuele generatsioonile. Kui elektroonilise muusika ajalugu huvitab, siis on "Aero" väga soovituslik. Fännidele muidugi asendamatu ja kõigile teistele lihtsalt eksootiline.

www.jeanmicheljarre.com

Autor: Lennart Beat

Hetkel kuum