Elektroonika tootjad ja müüjad otsivad vanade seadmete kogumise võimalusi

Villy Paimets 12. oktoober 2004, 00:00

Projektiga liitumise tingisid eurodirektiiv ja uus jäätmeseadus, mis kohustab elektri- ja elektroonikaseadmete valmistajaid ja müüjaid kasutuks muutunud seadmeid järgmisel aastal kokku koguma. Elektroonikajäätmeid käsitlev direktiiv jõustus Euroopa Liidus eelmise aasta veebruaris, tootjad-müüjad peavad kasutuselt kõrvaldatud seadmeid kokku koguma hakkama järgmise aasta 13. augustist.

?Projekti EES-Ringlus eesmärgiks ongi luua toimiv süsteem, mis tagaks, et kasutajad saaksid EES-jäätmeid tasuta tagastada,? ütles projekti EES-Ringlus juht Margus Vets. ?Loodav organisatsioon hakkab jäätmete kogumist ning taaskasutusse suunamist koordineerima.?

Vets ütles, et esimene oluline asi on juriidiline keha veel selle aastanumbri see ära teha. ?Sama oluline on ka pilootprojekti kiire käivitamine,? lisas Vets. ?Tahame veel sel aastal Tallinnas pooleaastase pilootprojektiga algust teha.?

Direktiivi eesmärk on, et elektroonikajäätmed ei satuks keskkonda, vaid leiaksid maksimaalsel määral taaskasutamist. Eile liitusid projektiga kontoritehnikat ja arvuteid müüvad ettevõtted KTK Overall, ML Arvutid, GNT Eesti, kodumasinate müüjad Whirlpool, Electrolux ja Kodala ning EMT egiidi all mobiiltelefone müüv firma MWS.

Üks allakirjutanuist, arvutikaupade hulgimüüja GNT Eesti ASi tegevdirektor Anti Kuiv märkis, et on teemaga ja projektiga juba ammu tihedalt seotud. ?Liitusime, kuna oleme keskkonnasõbralik firma,? ütles Kuiv. ?Samas, kuna tegemist on seadusega, millest niikuinii pääsu pole, siis miks mitte proovida seda pigem mõjutada.?

Kõik elektri- ja elektroonikaseadmed, mis on müüdud enne järgmise aasta 13. augustit, on ajaloolised jäätmed ning kõik, mis müüakse hiljem, on uued jäätmed. Uued tooted on märgistatud ? igal tootel on kirjas, kes selle müüs ja kes selle utiliseerimise eest vastutab, ajalooliste jäätmete eest vastutavad aga kõik tootjad turuosast sõltuvalt proportsionaalselt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing