Rahapesuprotsess võttis tõendid taas luubi alla

Anne Oja 03. november 2004, 00:00

Pööre toimus siis, kui rahapesus, maksupettuses, altkäemaksu andmises, avaliku korra rikkumises ja relvade ebaseaduslikus hoidmises süüdistatav Kakumäe Võrkude juhatuse liige Andres Davõdov viimase sõna öelnud oli ja kohtukõne lisana uurimistoimikust kõrvaldatud koopiad esitas.

?Kust te need dokumendid võtsite," nõudis kohtunik Ardi Suvalov seepeale silmanähtavalt ärritunud häälel. Ilmnes, et politseiuurija Tanel Järvet oli vahetult enne uurimise lõppu kaks kaustatäit dokumente kui süüalust kaitsvad tõendid ja seetõttu sobimatud uurimistoimikust kõrvaldanud.

Kokku esitas Davõdov kolm tõendit. Nendeks oli maksuameti värske kiri maksuvõla puudumise kohta, ülevaade Maapanga aktsiaostudest väidetavalt kuritegelike ja Davõdovile 17 miljonit krooni toonud forvard-tehingute katteks ja tõend Ühispanga Varahaldusest, kust ilmnes samal aastal aktsiatehingutest tulenenud ligi 9 miljoni kroonine kahju.

Pistise ja altkäemaksu võtmises süüdistatav Vladimir Panov lausus: ?See on poliitiline protsess. Kui prokurör ja kohtunik on omavahel kokku leppinud, mõistab kohtunik meid süüdi.?

300 000 krooni märkimata jätmist majanduslike huvide deklaratsioonis põhjendas Panov talle antud selgitusega deklareerida firma müügist saadav raha pärast selle tegelikku laekumist. Panov müüs osaluse Kakumäe Võrkude eelkäijas Apollo Balticus 2001. aastal kokku 600 000 krooniga, millest sai kohe kätte vaid poole.

Kakumäe Võrkude endine juhatuse liige Priit Tikerpe ütles kohtule, et kooskõlastas rahapesu kahtluse all oleku tõttu kõik ettevõtte tehingud uurijaga. Nii faksis Tikerpe pahaaimamatult keskkriminaalpolitseisse ka Apollo Balticu notariaalse ostu-müügilepingu teksti. Notaris deponeeritud raha soovitas samas kui Panovile kuuluva välja maksta Kakumäe Võrkusid nõustanud advokaadibüroo Pohla & Hallmägi.

Prokurör nõuab Davõdovile kuut aastat ning Tikerpele ja Panovile kuut kuud reaalset vanglakaristust. Peale selle ootab Tikerped kaks aastat tingimisi koos viieaastase katseajaga ning Panovi aasta tingimisi koos kolmeaastase katseajaga, mille vältel on tal keelatud ametnikuna töötada. Riik konfiskeerib Davõdovi perekonnalt osaluse Kakumäe Võrkudes ja mitu kinnistut.

Protsess jätkub novembri lõpus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing