• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Balti riikide aktsiate hinnad saavutanud uuesti rekordkõrguse

  Tänavuse aasta tipu purustas indeks esmaspäeval, lõpetades päeva 132,86 punkti tasemel. See on kõrgeim tase pärast börsibuumi 1997. aastal. Indeksi kõigi aegade rekord pärineb 1997. aasta 1. septembrist, mil lõpetati päev 147,48 punktiga.
  Leedu Hansabankase analüütik Vidmantas Saferis ja Läti Parex Banka analüütik Arnis Celmins põhjendasid Balti riikide aktsiate tõusu tänavu välisinvestorite kasvanud huviga. ?Liitumine Euroopa Liiduga tõi rohkem usaldust Balti riikide vastu ja samas ei ole ettevõtete väärtus veel jõudnud Lääne tasemeni,? möönis Celmins.
  Ka Leedu ekspert Saferis kinnitas, et ühinemine Euroopa Liiduga alandas riske välisinvestorite jaoks.
  Leedu börsi eelistena Tallinna oma ees nimetas Saferis, et neil on palju rohkem ettevõtteid börsil ja investoritel suurem valik.
  Tema sõnul toob ka uus aasta firmadele kasvu juurde.
  Vaid Leedu energiasektori ettevõtetel tuleb tuleval aastal leppida muudatustega, mis tulenevad Ignalina tuumaelektrijaama esimese reaktori sulgemisest. ?See avaldab mõju energiafirmade tegevuskasumitele,? märkis ta.
  Saferise sõnul on suuri ühinemisi oodata Leedu piimatööstuses. Paneve?io Pienas (PANP) on liitumas Pieno Zvaigzdesiga ja kuulda on olnud spekulatsioone, et ühinevad ka Roki?kio Suris ja Zemaitijos Pienas. Siis jäävad Leetu vaid kaks võimast piimatööstust ? Roki?kio Suris ja Pieno Zvaigzdes.
  Mööblitöösturid arenevad Leedus väga hästi ning seda juba mitu aastat järjest. Ekspertide ootused nende suhtes on jätkuvalt kõrged.
  Celmins usub, et ka Läti firmadel on tuleval aastal potentsiaali kasvada. Siiski on aktsiahinnad tema sõnul juba saavutanud üsna kõrged tasemed. ?Majandus kasvab ka paaril tuleval aastal kiiremini kui Vana-Euroopa riikide oma ning seegi aitab firmadel kasvada,? möönis ta.
  Celminsi sõnul on Lätis jätkuvalt suure potentsiaaliga SAF Tehnika, Ventspils Nafta ja merelaevanduse firma Lasco.
  Hetkel soovitab Celmins Lätist osta Liepajas Metalurgsi aktsiat. Kompanii hinna ja kasumi suhe (P/E suhe) on tema sõnul üsna hea ? 11,7.
  Liepajas Metalurgsi käive on kasvanud kiiresti, ta investeerib hoolega tulevikuprojektidesse ja on hea raha teenija.
  Eesti aktsiatest näeb Läti analüütik kasvu Normal, Eesti Telekomil ja Hansapangal, kuigi kaks viimast on juba kallid.
  Balti riikide firmade aktsiaid on kergitanud ka pensionisammaste süsteem, sest pensionifondide raha tuleb kusagile investeerida. Näen, et lähiajal tuleb Balti riikide börsidele juurde uusi firmasid.
  Tallinna, Riia ja Vilniuse börsi ülikiire kasv on möödas. Edaspidi pakuvad nad mõõdukat kasvu. Mõned skeptikud on väitnud, et ettevõtete väärtused on liiga kõrged, kuid sama kurdeti paari aasta eest.
  Balti riikide firmad on saavutanud maksimaalse taseme koduturgudel ja tahavad oma kogemust ära kasutada laienedes väljapoole, seda on näidanud Hansapank, Vilniaus Bankas, Tallink ja Snaige. Lisaks on firmad muutunud palju efektiivsemaks.
  Kõige põnevamad aktsiad on Balti riikides sektorites, mis kasvavad kiiremini kui majandus. Soosikud on pankadest Hansapank, Nord/LB Lietuva ja Parex Banka, mis tuleb börsile järgmisel aastal. Ehitajatest meeldib Teede REV2 ja kaubandusfirmadest Apranga ja Tallinna Kaubamaja.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Roheelektrifirma uuendas börsiga tõotusi
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni börsile tulekuks on üliviljaka pinnase ette valmistanud nii pensionireform kui elektri kõrge hind, aga kas sellele langev tera on kasvujõuline, see alles hakkab selguma, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Föderaalreservi prognoos pani USA aktsiaturud rallima
Föderaalreservi pulline prognoos ja Hiina krediidituru hädade vähene levik on investorid taas ostulainele häälestanud: kõik USA indeksid kerkisid täna enam kui protsendi.
Föderaalreservi pulline prognoos ja Hiina krediidituru hädade vähene levik on investorid taas ostulainele häälestanud: kõik USA indeksid kerkisid täna enam kui protsendi.
Raadiohommikus: Enefiti börsidebüüt, krüptovarad ja mure hariduse pärast
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Nädala viimases hommikuprogrammis on fookus paljulubavatel investeerimisideedel ja Eesti haridussüsteemi tulevikul.
Eesti majaehituse pärandihoidja: aastas jõuan teha kuni 15 palkmaja
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.
Eesti traditsioonilise ehituse hoidmise eripreemia pälvis tänavusel aasta tehasemaja konkursil Võrumaal Vastseliinas asuvas firmas Vipson Projekt käsitööna valminud palkmaja.