Leedu kalatööstus laiendab Eestis haaret

Krista Taim 09. november 2004, 00:00

Korea ärimeestest omanike käe all märtsi lõpus pankrotistunud kalatööstuse Makrill tervikvara pandi müüki kevadel. Viimsis asuva makra töötlemise tehase, seadmete ja kahehektarilise kinnistu eest küsis toona pankrotihaldur 30 miljoni krooni.

Praegust müügihinda pankrotihaldur Maire Arm öelda ei saa, viidates lepingu konfidentsiaalsusele. Küll möönab ta, et ostjat oli pankrotivarale raske leida. Kaks avalikku enampakkumist nurjusid ning alles viimati toimunud kinnisel pakkumisel jäi kolmest pakkujast sõelale Leedu kalatööstus Viciunai Grupp, kellele kuulub ka Paljassaare Kalatööstus. Viimane osteti Ösel ASilt 2001. aastal.

Viciunai Baltic OÜ juhatuse esimees Mauno Leppik ütles, et ostuotsus tehti suhteliselt viimasel minutil ja varasematel avalikel enampakkumistel ei osaletud. ?Makrill huvitas meid, sest tegu on meie valdkonna ettevõttega. Kevadel polnud aga see pakkumine meie jaoks veel atraktiivne, nüüd on keskkond on muutunud,? sõnas Leppik. Pankrotivara ostuhinda ta avalikustada ei soovi.

Kas Makrill jätkab krabipulkade tootmist või lisandub sinna teisi tooteartikleid, on Leppiku sõnul vara öelda. ?Mõtteid on igasuguseid. Kuna ost-müük käis viimasel hetkel ja kiiresti, siis täna ma ei oska öelda isegi, kuidas Makrill juriidiliselt toimima hakkab,? ütles Leppik.

Tema sõnul on tehasehooned ja allesjäänud masinad hästi säilinud ning veel nädal tagasi käis tehases väikest viisi tootmine, täideti eelnevalt võetud kohustusi. Hetkel tootmist ei toimu, kuid Leppik avaldas lootust, et paari kuu jooksul see taastatakse.

Kui paljude töötajatega uued lepingud sõlmitakse, selgub samuti lähiajal, kui vajalikud ostuformaalsused tehtud.

Neljapäeval, päev enne müüki, vabastati töölt ligi sada Makrilli töötajat. Pankrotihaldur Armi sõnul jääb uue omaniku otsustada, kas sõlmida uued lepingud ja kui paljudega. Tema sõnul jätkub ka firma pankrotimenetlus. ?Kuna vara on müüdud, siis pikalt see enam ei kesta ja sõltub sellest, kui palju on vaja veel hagisid esitada,? ütles Arm.

Pankrotistunud Makrillil oli kokku võlgu 39 miljonit krooni. Ettevõte sattus pankroti juhtimisvigade tõttu. Makrill vahetas mõned aastad tagasi omanikke ning uuteks omanikeks said Korea ärimehed. Viimased seadsid eesmärgiks Korea tehnoloogia investeerimise Eestisse ning kulude kokkuhoiu. Hoolimata eesmärgist kulusid kokku hoida võeti aga täiendavalt mitmesuguseid laene.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing