Krista Taim • 18. november 2004 kell 22:00

Töötuskindlustuse makse ei alane

2005. aastaks jääb kindlustatu töötuskindlustusmakse määraks 1% ja tööandja töötuskindlustusmakse määraks 0,5%. Töötukassa nõukogu tegi oktoobris ettepaneku, et need võiksid olla vastavalt 0,7% ja 0,35%, põhjendades seda suurte laekumiste ja väheste maksetega.

?Mul jääb üle ennast korrata ? valitsus ei kinnitatud madalamaid määrasid, sest selleks pole aeg küps ja see oleks rikkunud eelarve tasakaalu loogikat,? ütles sotsiaalminister Marko Pomerants.

?See on tööandjatele ebameeldiv uudis,? ütles Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Tarmo Kriis. ?Otsus on seda kahetsusväärsem, et töötajad ja tööandjad olid sisuliselt ühel meelel tariifide määra ja rakendamise osas,? sõnas ta.

Ligi kahe tuhande töötajaga rõivatööstuse ASi Baltika tegevjuht Meelis Milder ütles, et ei saa valitsuse otsusest aru. ?Raha on palju ja seda ei kasutata otstarbekalt. Tahaks kuulda arukaid põhjendusi selle otsuse kohta,? ütles Milder.

ASi Klementi juhi Toomas Leisi sõnul pole ette näha lähitulevikus Eestis plahvatuslikku tööpuuduse kasvu, mis õigustaks reservi varumist. ?Kui on tekkinud suur reserv, siis ettevõtted ja inimesed oskaksid sellega targemat peale hakata, kui lasta sel seista mingisuguse konto peal, kus ta vaevalt suurt kasu teenib,? sõnas Leis.

?Viisnurgal on seda otsust keeruline kommenteerida, sest oleme neid makseid päris palju kasutanud koondamiste puhul. Ettevõtluse huvides oleks seda summat mõistlik vähendada ja see annaks suurt efekti,? ütles Viisnurga finants- ja haldusdirektor Andrus Aljas.

Hetkel kuum