FIEdel ei ole puhkust

Olavi Kärsna 22. november 2004, 00:00

FIEdel ei ole puhkusega kohe mitte kuidagi ? selles mõttes, millega palgatöötajad on harjunud. Puhkus käib ettevõtmise riskide hulka. Ettevõtja saab põhimõtteliselt puhata igal ajal, kui see vaid võimalik on, ainult et puhkuseraha talle keegi ei maksa.

Kui rääkida palgatöötajate hakkamisest ettevõtjaks, siis selleks, et töötajale asi üldse ära tasuda võiks, peab endine tööandja talle välja maksma vähemalt seni puhtalt kätte jäänud raha, kinnipeetud tulumaksu ja juurdemakstud sotsiaalmaksu. Tegelikult aga tuleks jupi kaupa välja maksta ka puhkusetasu, sest muidu saab FIEks hakanud töötaja rahaliselt ikkagi tõmmata.

Kui endine töötaja nüüdsele tellijale arve esitab, on selles ka 11ndik puhkusetasust. Mingil muul moel seda vormistada ei saa ja firma raamatupidamises ei saa see ka mingil moel kajastuda. FIE ja firma lepivad kokku teenuste eest makstavas tasus ja kuidas see summa kujuneb, pole oluline. Teisalt on kõik, mis FIE firmalt saab, talle ühteviisi ettevõtluse tulu, nii et ka tema arvepidamises ei ole võimalik teha mingit erilist märget puhkuse ja selle rahade kohta. Võib muidugi teha nii, et ühel kuul on firmale esitatav arve kaks korda suurem, aga selline idee on nii ettevõtjatele kui ka firmade juhtidele siiani sobimatu tundunud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing