Vanade sõprade esimene ühisnäitus

Tiina Kolk 26. november 2004, 00:00

Kuigi Ilya Kabakovi ja Raul Meelt seob üle 30 aasta kestnud sõprus, on see nende esimene ühine ülesastumine. Mehed kohtusid esmakordselt 1971. aastal pärast Ülo Soosteri esimese isikunäituse avamist Tartu Kunstimuuseumis. Praegu on Ilya Kabakov üks olulisemaid kaasaegseid kunstnikke maailmas.

Kabakovide Tallinnas eksponeeritav installatsioon ?Tühi muuseum? ? täiuslik 19. sajandi muuseumi simulatsioon ? täidab oma punaste seinte, puitlaudise ning kullatud friisiga Kunstihoone suure saali tervikuna. Ainult maalid on sellest muuseumist lahkunud, jättes seintele pärlendama tühjad valguselaigud. Esile tuleb ruumi arhitektuurne eripära ja ka muuseumiinstitutsiooni ideoloogiline raamistus, mille üle Bachi ?Passacaglia? taustal on hea mõtiskleda.

Kunstihoone galeriis on väljas Ilya Kabakovi installatsioon 28 raamatuga.

Raul Meel eksponeerib galeriis installatsiooni ?Eesti memoraat?, mis paneb tahes-tahtmata näitusekülastaja mõtteid mõlgutama eestluse tuleviku üle.

Ka Meele installatsioonides ?Kirjad lindudelt? Kunstihoone väiksemates saalides põimuvad eestlaste minevik, olevik ja tulevik ning arhetüüpsete kujundite mäng ? peeglid, gloobused, NATO kiivrid ja raudtee moodustavad lihtsaid baasstruktuure ? koridore, käike, labürinte ?, justkui esitades igavikulisi küsimusi.

Igatahes on meil võimalus osa saada maailmatasemel installatsioonikunstist. Kasutagem siis seda!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:28
    Otsi:

    Ava täpsem otsing