Börsil massiivne tõusupäev

Tõnis Oja 08. detsember 2004, 00:00

Tallinna börsil oli eile aktiivne kauplemispäev, tehinguid sooritati kõigi põhinimekirja ja enamiku investorinimekirjas aktsiatega.

Enamiku aktsiate hinnad ka tõusid. Põhinimekirja suurim tõusja oli Tallinna Kaubamaja aktsia hind, mis kallines 5,9% võrra 109,53 kroonile. Rekordhinnast jäi aktsia hinnal puudu vaid 2,8 protsenti. Hansapanga ja Merko Ehituse aktsiatel seda viga seevastu ei ole. Mõlemad lõpetasid börsipäeva rekordiga. Merko Ehituse aktsia 251,91 kroonil, Hansapanga aktsia 146,14 kroonil.

Püstloodis jätkas Kalevi aktsia hind, mille sulgemishinnaks jäi 21,44 krooni ehk 5,38 protsenti esmaspäevasest sulgemishinnast kõrgemal. Tõsi, esimestel kauplemistundidel oli aktsia hind veel kõrgemal, mis tähendab, et täna võib see langema hakata. Kalevi aktsia ongi viimasel ajal olnud Tallinna börsi suurüllataja.

Kalevi fondiemissioon oli sel aastal juba teine, mida Eesti börsiettevõte on korraldanud. Esimene oli Hansapanga emissioon aprilli lõpus, pärast mida on aktsia hind kerkinud 46%.

Milleks siis korraldavad ettevõtted fondiemissioone? (Aktsionäride seisukohalt võib fondiemissioone ka split?iks nimetada, ehkki Eesti seaduste kohaselt on see juriidiliselt ebatäpne).

Fondiemissiooni ja split?i puhul ettevõtte turuväärtus ei muutu, muutub vaid aktsiate arv, ja selle võrra langeb aktsia madalamale. Näiteks Kalevi aktsiate arv kolmekordistus ja aktsia hind langes pärast emissioonis osalemise tähtaja lõppu kolm korda. Aktsionäridele on aktsia odavam hind psühholoogiliselt vastuvõetavam, mida näitas väga selgelt eilne päev ja Kalevi aktsiaga toimuv.

Sama oluline ? ent Tallinna börsil kaubeldavate aktsiate puhul (ka Kalevi puhul) tegelikult veelgi olulisem ? on see, et aktsiate arvu suurenemise tõttu paraneb likviidsus.

Kui fondimemissioone ei toimuks, võiks aktsiaga juhtuda nii, nagu see on toimunud legendaarse investori Warren Buffetti juhitava investeerimisfirma Berkshire Hathaway aktsia, mis maksab täna 81 000 dollarit ja mida saavad lubada vaid üksikud vähesed. Aga see on ilmselt ka Buffetti taotlus. Tallinna börsi aktsiaid kummitab aga totaalne madal likviidsus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing