Sirje Rank • 20. september 2005 kell 22:00

Soome teleritootja Finlux läks pankrotti

Telerite valmistamine Turus lõpeb ning ettevõtte enam kui 400 töölist jäävad tööta.

Veel viimase hetkeni otsiti investoreid, et majandusraskustes firmasse värsket kapitali tuua. Seda olid valmis panustama Soome riigile kuuluvad Teolisuussijoitus ja Finnvera, kuid tingimusel, et firma ise leiab 5 miljonit eurot teistest allikatest. Seda raha kokku ei saadud.

Kirstunaelaks sai teleritootmisele Soomes lameekraaniga plasmatelerite turuletulek ja nende kiire edu. ?Keegi ei osanud aimata, kui kiiresti plasmatelerid turul läbi löövad. Kui kineskoobiga telerite hind kukkus 25%, ei suutnud me enam vastu panna,? kommenteeris eile Soome meedias firma tegevjuht Harri Launonen.

Finluxi töölised on juba pikka aega olnud sundpuhkusel, viimased telerid valmisid Turu tehases jaanuaris. Firmal, mille suurim osanik on investeerimisfirma Helmet Business Mentors 38 protsendiga, on võlgu ca 50 miljonit eurot. Suurimad võlausaldajad on Teolisuussijoitus ja Finnvera.

Finluxil õnnestus saneerimise ajal siiski välja töötada ka oma esimene plasmateleri mudel koos digitaalvastuvõtjaga ning Lautonen loodab, et see kuidagi ka turule jõuab. ?Finlux on siiski nii tuntud nimi, et mul pole mingit kahtlust, et keegi selle pankrotipesast välja ostab,? ütles ta ajalehele Hufvudstadsbladet.

Neile, kes on omale Finluxi teleri soetanud, võib aga firma pankrot tähendada hulga ebamugavusi. ?Mul pole õrna aimugi, mis teenindusest saab,? ütles Launonen.

Soome telerimüüjate sõnul langesid kineskoobiga telerid mängust välja, kui plasmatelerite hinnad kiiresti langema hakkasid. Kõige odavamad lameekraaniga telerid saab Soomes kätte veidi üle tuhande euro eest. Umbes samas hinnas on suur sajahertsine kineskoobiga teler. Enim ostetakse Soomes kodudesse lameekraaniga telereid hinnaklassis 1700?2000 eurot, kirjutas eile Helsingin Sanomat.

Hetkel kuum