Tõnis Arnover • 5. oktoober 2005 kell 11:28

Nobeli auhind keemia vallas jagatakse kolme teadlase vahel

Tänavuse Nobeli keemiaauhinna jagavad omavahel prantslane Yves Chauvin ja ameeriklased Robert H. Grubbs ja Richard R. Schrock.

Auhinnasaajad on välja töötanud meetodi, mida kutsutakse metateesiks. See võimaldab keemiatööstusel toota uusi aineid tõhusamalt, säästlikumalt ja keskkonnasõbralikumalt. Selleks kasutatakse erilisi katalüsaatoreid, mille mõjul aatomid vahetavad koha ja moodustavad uusi molekule.

71aastane Yves Chauvin töötab Prantsusmaal Francais du Pétrole?i instituudis. 63aastane Robert Grubbs on keemiaprofessor California tehnoloogiainstituudis Pasadenas ning Richard Schrock on Massachusettsi tehnoloogiainstituudi keemiaprofessor.

Tänavuse Nobeli auhinna väärtus on 10 miljonit Rootsi krooni, kirjutab Dagens Nyheter.

Hetkel kuum