5. oktoober 2005 kell 22:00

Sony PSP pole pelgalt mänguasi

Eestis septembris müügile tulnud Sony PlayStation Portable (PSP) ei ole ainult mängukonsool, kuigi teda sellisena valdavalt reklaamitakse.

Lisaks mängudele saab PSP-ga ka vaadata filme ning WiFi ühenduse korral ka surfata internetis.

Kuigi PSP on Jaapanis müügil olnud alates 2004 aasta detsembrist ja USAs käesoleva aasta märtsist alates on ostetavate filmide valik pehmelt öeldes kesin kui võrrelda valikut DVD plaatidel pakutava valikuga.

PSP kasutab originaalmängude ja -filmide jaoks uut UMD plaati mis on DVD plaadist füüsiliselt väiksem - diameeter umbes 6 cm ning mis mahutab 1,8 gigabaiti informatsiooni.

Vähese filmivaliku vastu on juba ammu lahendus leitud. Internetis on saada mitu erinevat tarkvarapaketti - nii tasulisi kui ka tasuta tööriistu - mis konverteerivad nii DVD, kui ka DivX vormingus olevaid filme Sony PSP jaoks sobivale kujule. Mõni tarkvara siirdab sellise spetsiaalselt PSP jaoks tehtud filmi ka USB kaablit pidi PSP mälukaardile. Otsingumootorites vastavat tarkvara otsides on esimestel kohtadel kõkvõimalikud tasulied programmid, registreerimistasuga suurusjärgus 300-750 krooni. Veidi vaeva nähes leiab aga ka tasuta tööriistu.

PSP kasutab Memory Stick Pro Duo mälukaarti. PSP-ga on kaasas 32 megabaidi suurune kaart, millest piisab mängude salvestamiseks, kuid kui peale mängude on plaanis PSP-d kasutada aegajalt ka filmide vaatamiseks, tuleb juurde osta suurem mälukaart. Eestis on portaali hinnavaatlus.ee andmetel hetkel suurim saadaolev kaart kahe gigabaidi suurune (maksab 3800-8000 krooni).

Ka mänge ei ole PSPle hetkel eriti palju saadaval, loo kirjutamise hetkel olid amazon.com-i netipoes mitme mängu juures kiri "pre-order" - st. mängu võib täna ära tellida aga reaalselt saab mäng valmis ja klient selle kätte veidi enne jõule. Need mängud aga mis on hetkel saadaval üllatasid proovimise ajal oma heli- ja pildikvaliteediga. Tundub, et pihuarvuti suuruse mängukonsooli ekraanil oli detailsem pilt kui veel paar aastat tagasi lauaarvutite mängudes.

Lõppkokkuvõttes võib öelda, et tegu on vinge riistvaralise seadmega, millele ei ole veel jõutud palju mänge ega filme toota. Vähene konkuents tingib ka mängude ja filmide suhteliselt kõrge hinna. Kes leiab olemasolevast mänguvalikust endale sobiliku meelelahutuse ja saab ise DVD ja DivX formaadis filmide konvertimise ja seadmesse kopeerimisega hakkama, sellele võib Sony PSP ostmist sovitada küll.

Autor: Alar Pardla

Hetkel kuum