Raivo Sormunen • 25. oktoober 2005 kell 22:00

Saksa ärikliima indeks aitas eurol kosuda

Ifo majandusinstituudi poolt arvutatava Saksamaa ärikliima usaldusindeksi tõus viie aasta kõrgeima tasemeni aitas eile eurol dollari vastu kosuda. Kaheteistkümnes Euroopa riigis kehtiv ühisvaluuta liikus eile pärastlõunal 1,2069 dollarini euro (12,96 krooni dollar) kohta.

?Praegune olukord eurotsoonis tundub olevat üsna tervislik ning on euro jaoks positiivne,? ütles Bloombergile BNP Paribas valuutakauplemise müügijuht Neil Jones. ?Praegusel ajahetkel võtab see euro nõrkuselt pidurid pealt.?

Ifo instituudi sõnul on Saksamaa majanduse toibumine tugevamal aluspinnal. ?Ifo poolt avaldatud number pakub eurole tuge ja tõstab riski, et järgmisel aastal intressid tõusevad,? arvas Mellon Financiali valuutastrateeg Ian Gunner.

Euroopa Keskpank on hoidnud baasintressimäära 2 protsendil juba alates 2003. aasta suvest, samas kui USA keskpank on tõstnud baasintressi viimase 15 kuuga ühelt protsendilt 3,75 protsendini. Tulevikutehingute põhjal kasvas eile võimalus, et Euroopa Keskpank tõstab järgmisel aastal intresse.

Samas võib dollari eilne langus olla limiteeritud, sest esmaspäeva õhtul uueks USA keskpanga juhiks nimetatud Ben Bernanke tundub baasintressimäärade tõstmise osas olevat samasuguste vaadetega kui praegune pangajuht Alan Greenspan, kelle arvates tuleks intresside tõusu mõõdukalt jätkata.

Hetkel kuum