Peeter Teder • 3. november 2005 kell 22:00

Nokian Renkaat kukkus järsult

Helsingi börsil kukkus eile järsult firma Nokian Renkaat aktsia, mis kaotas 16 protsenti oma väärtusest ja maksis 10,74 eurot. Firma aktsia kukkus kasumi vähenemise tõttu. Firma kolmanda kvartali puhaskasum langes 21,3 miljonilt eurolt 13,5 miljoni euroni (211 miljonit kroonini). Nokian Renkaati kasumi languse taga oli Venemaal tehase käivitamise ja müügikanalite uuendamisega seotud kulud.

Stockholmis kerkis aga maailma ühe suurima ehitusfirma Skanska aktsia hind. Väärtpaber kallines 4,8 protsenti ja maksis 119 Rootsi krooni. Firma teatas majandustulemusi kommenteerides, et kasumiväljavaated on head.

Ka mujal Euroopa turgudel aktsiad valdavalt tõusid, juhituna plaadikompanii Vivendi Universali ja keemiatoodete valmistaja Imperial Chemical Industriesi aktsiatest.

Maailma suurimat plaadikompaniid omav ja Prantsusmaa suurimate mobiiltelefoni operaatorite hulka kuuluva Vivendi käive ületas analüütikute ootusi. Vivendi kolmanda kvartali käive ulatus 4,87 miljardi euroni (76,2 miljardit krooni). See ületas analüütikute keskmisi ootusi, milleks oli 4,76 miljardit eurot. Firma aktsia tõusis 2,1 protsenti ning maksis 26,65 eurot.

Suurbritannia ühe suurima keemiafirma Imperial Chemicali kasum kahanes oodatust vähem. Analüütikud ootasid kasumi langust 91 miljoni naelani, see alanes aga 98 miljoni naelani (2,25 miljardi kroonini). Imperial Chemicali aktsia tegi 6,5protsendilise hüppe üles, makstes 313 penni.

USAs alustasid turud päeva tõusuga. Kvaliteetaktsiatest olid olulisimad tõusjad IBM, Wal-Mart ja Caterpillar.

Hetkel kuum