• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kreenholm teenis kasumi emafirma kingituse toel

  Septembris sõlmis emafirma Boras Wäfveri Ühispangaga lepingu, millega tasus 65% Kreenholmi laenujäägist ja võttis ülejäänud laenu maksmise üle. Sellest tekkiski ettevõttele 26,4miljoniline erakorraline kasum.
  Kreenholmi juhi Matti Haara­joki sõnul tähendab emafirma tehing Ühispangaga, et Kreenholm enam Ühispanga laenu pärast muretsema ei pea, sest emafirma ei taha Narvas asuvalt tütrelt laenu tagasi.
  Sama süsteemiga teenis Kreenholm 100 miljonit krooni erakorralist kasumit ka oktoobris ? emafirma maksis kinni 65% IFC (International Finance Corporation) laenujäägist ning võttis laenu üle, vabastades Kreenholmi kohustustest oma senise suurima laenuandja ees.
  ?Nad müüsid maha tühje tootmishooneid,? vastas Haa­rajoki küsimusele, kust raskustes olev emafirma nii palju raha sai, et Kreenholmile selliseid kingitusi teha. ?Ma tõesti ei tea, kui palju nad nende hoonete eest said.?
  Haarajoki sõnul tähendavad sellised ümberkorraldused, et Kreenholm peab kuni 2012. aastani igal aastal 30 miljoni krooni võrra vähem pangalaene tagasi maksma ning saab seda raha kasutada investeeringuteks.
  ?Meie raamatupidamises tuleb tänavu suur kasum, aga see on tingitud laenude ümberkorraldamisest,? tunnistas Haarajoki. Erakorralisi tulusid arvestamata loodab Haarajoki Kreenholmilt tänavu 0,5 miljoni kroonist puhaskasumit ning käibe tagasijõudmist miljardi krooni piirile. ?Kuigi kasum on veel ikkagi väga väike, võib öelda, et on toimunud märkimisväärne muutus paremuse suunas võrreldes eelmise aastaga.?
  Hetkel töötab Kreenholmis pea 3400 inimest, kellest 300 koondatakse veel tänavu. Endiselt kolitakse Rootsis suletud vabrikute masinaid Narva, viimased Rootsi masinad peaksid tööd alustama järgmise aasta veebruaris. Tänase seisuga on kolitud kaks kolmandikku masinatest, mis võimaldab Kreenholmil juba pakkuda laiemat tootesortimenti kui aasta tagasi.
  Haarajoki sõnul kasvas ettevõtte ketrustootlikkus augustis-septembris kolmandiku võrra, kuna ettevõtte tootmispaindlikkus on paranenud ja suudetakse pakkuda lühemaid tarnetähtaegu.
  90% Kreenholmi toodangust läheb ekspordiks, ettevõtte suuremad kliendid on Marimekko ja Anttila, mis võtavad 15% ekspordimahust. 5% ekspordist võtab IKEA. Haarajoki sõnul on paranenud müük USAsse.
  ?Oleme teinud muudatusi klientide ja toodete lõikes ning lõpetanud kahjumis toodete tegemise ja müümise,? sõnas Haarajoki. ?Sellepärast on meie käive langenud.?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Hirm kalli jõuluprae ees on pigem vaataja silmades
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Hindade tõus on praeguses keskkonnas paratamatus, majandus kasvab ja kasvavad ka sissetulekud, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Sendipidude nõutuim artist Rahakratt hullutab masse
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
Eesti üks armastatumaid rahablogijaid Rahakratt avaldas nipid, kuidas palka juurde norida, pangaonudelt laenuintressi alla tingida ja rotina vetsu minnes sealt miljonärina väljuda.
USA sätib plaani, et takistada Venemaa sissetungi Ukrainasse
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden valmistab ette samme, et Vladimir Putini juhitaval Venemaal oleks raske hõivata Ukraina, vahendab Reuters.
November oli Tallinna lennujaamale oodatust parem
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.
Novembris läbis Tallinna lennujaama 164 126 reisijat. Võrreldes pandeemiaeelse tasemega on nõudlus alates märtsist järk-järgult taastunud, jõudes novembrikuus 68% juurde tavapärasest mahust. Regulaarlendude keskmine täituvus oli novembris 58%, teatas lennujaam.