Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konkurendi juures töötamise keeld tuleb kinni maksta

  Mitmed vormiliselt FIEd töötavad põhiliselt ühele tellijale. Sellise suhte puhul tahetakse aga tihti, et FIE müüks oma teenust ainult ühele firmale.
  FIE kui iseseisev ettevõtja võib põhimõtteliselt osutada samalaadset teenust paralleelselt ka mitmele tellijale. Võlaõigusseadus räägib tellija saladuste hoidmisest käsunduslepingu ja selle spetsiifiliste alaliikide puhul.
  Käsunduslepingute kohta ütleb võlaõigusseadus ka üldiselt, et käsundisaaja peab käituma käsundiandjale lojaalselt. Lojaalsus aga ei tähenda ainult ühe tellija heaks töötamist. Võib ju ka ainult ühele töötades talle ebalojaalne olla.
  Keeld klientide saladusi mitte levitada kehtib ka pärast tsiviillepingu lõppemist. Sellest, et ka pärast lepingu lõppemist võiks FIE-t keelata kellelegi teenust müümast, räägitakse võlaõigusseaduses ainult agendilepingute puhul.
  Agendilepingu kohta on võlaõigusseaduses öeldud, et agendiga võib sõlmida kirjaliku leppe, millega piiratakse agendi majandustegevust pärast agendilepingu lõppemist.
  Kui töölepingu puhul ei ole sellisele kokkuleppele erilisi piiranguid seatud, siis võlaõigusseadus piirab taoliste lepete kestuse kahe aastaga ja lõppenud lepingu piirkonna või klientuuriga.
  Lisaks kohustab võlaõigusseadus maksma konkurentsipiirangu eest mõistlikku hüvitist isegi siis, kui seda lepingusse kirja ei pandud.
  Meie enamlevinud tsiviillepingu, töövõtulepingu puhul on nii lepingu kehtimise ajal kui pärast selle lõppemist keeldude seadmine aga kohatu, ja seepärast võlaõigusseadus sellest sealkohal ei räägi. Kui seda siiski läbi viia tahetakse, saab seda teha ainult FIE-t raskelt kinni makstes. Too peab ainult meeles pidama, et ka teo tegemata jätmise eest saadud tulu on maksustatav.
  Aga ka palgatöötajat ei saa lihtsalt niisama keelata kellegi teise juures töötamast. Töölepingu seadus ei luba küll palgatöötajal tööandjale konkurentsi osutada, sealhulgas ka konkurendi juures töötada, aga seda eeldusel, et see on töölepingusse kirja pandud ja seda mingil moel hüvitatakse. Kui nii tehakse, saab töötajat kohustada tööandja konkurentide juures mitte töötama ka pärast töölepingu lõppu. Eestis tuleb praegu kõne alla ainult rahaline hüvitus, muidu oleks see erisoodustus. Seega saab konkurentsi piirata ainult seda kinni makstes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Nvidia pettumuse valmistanud prognoos pani aktsia kiiresti kukkuma
Nvidia teise kvartali käibeprognoos jäi ootustele miljardi dollariga alla, mis valmistas investoritele negatiivse üllatuse. See on järjekordne tõend selle kohta, et nõudlus elektroonika osade järele on pärast kaks aastat kestnud buumi jahenemas.
Nvidia teise kvartali käibeprognoos jäi ootustele miljardi dollariga alla, mis valmistas investoritele negatiivse üllatuse. See on järjekordne tõend selle kohta, et nõudlus elektroonika osade järele on pärast kaks aastat kestnud buumi jahenemas.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Ameerika energiafirmad ei hooli Joe Bideni üleskutsest – tootmine jätkub vanamoodi
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.