Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kiire majanduskasv jätkub

  Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatud viimasest ülevaatest selgub, et majandusolukorda iseloomustav indeks kerkis septembris maksimaalse 9 punktini. See tähendab, et kõik 18 hindamisel osalenud eksperti, keda konjunktuuriinstituut küsitles, hindasid Eesti majanduse seisu heaks. Veelgi enam, eksperdid-analüütikud hindasid soodsa majanduskonjunktuuri püsimist vähemalt kuue kuu jooksul ehk järgmise aasta esimese kvartali lõpuni.
  Tõsi ta on, kiire majanduskasv, mis jäi teises kvartalis kriimuke alla 10 protsendi, jätkub endise hooga. Tarbimine ja ehitusbuum jätkub, ehkki viimases kvartalis ning eriti järgmisel aastal võib ehitussektorile hakata mõjuma üha teravamaks muutuv tööjõu puudus. Jätkub kaupade ning teenuste ekspordi kiire areng. Kolmandas kvartalis sai märksõnaks kütuse hinnatõus, aga tundub, et selle mõju oli lühiajaline ning majanduskasvu see oluliselt pidurdada ei suutnud. Seepärast usungi, et kolmandas kvartalis kasvas sisemajanduse koguprodukt üheksa protsenti ning kui aasta lõpuni jäänud pooleteise kuuga midagi kardinaalselt ei muutu, näeme aasta viimases kvartalis taas majanduskasvu kahekohalist numbrit.
  Olen optimistlik ka järgmise aasta majanduskasvu suhtes. Uue aasta probleemiks number üks saab olema tööjõu puudus, seda eriti tööstuses. Töökäte puuduse üle ehitussektoris ma väga ei muretse, või õigemini isegi rõõmustan, sest sellest võib saada sektori üks jahutaja. Baltimaade suurim ehituskontsern Merko Ehitus hoiatas reedel, et tööjõu- ja ehitusmaterjalide alapakkumise tõttu võib ehitusturu areng aeglustuma hakata. Aga see võib tähendada ju jahtumist või ülekuumenemise ärahoidmist.
  Teine tegur, mis võib jahutada tarbimist ning ehitusturgu, on võimalik intressitõus, mis on osaliselt juba toimunud ning edasine tõus hakkab ilmselt tarbimisharjumusi muutma. Ka võib omakorda vähendada ülekuumenemisohtu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Tata Motors ostab Fordi autotehase Indias
India autotootja Tata Motors ostab Fordi autotehase Lääne-Gujarati osariigis, millega Ford kasumit teenida ei suutnud.
India autotootja Tata Motors ostab Fordi autotehase Lääne-Gujarati osariigis, millega Ford kasumit teenida ei suutnud.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Väike-Maarja suurim maja leidis ostja
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Väike-Maarja vallavanemal Indrek Keskülal oli reedel põhjust rõõmustada, sest läbirääkimised õppekeskuse ostjaga olid edukad ja majale puhutakse varsti uus elu sisse.
Hagari maha müünud perekond küpsetab järgmist pagariäri
Lääne-Virumaal tegutsev pagariäri Päts on võtnud endale sihiks kasvada loomulikult ja kohalikult, sest ettevõttes tegutsevad kolm põlve usuvad, et kui oma küla kirikutorni ümber ehitada tugev pereäri, siis nähakse seda ka kaugemalgi.
Lääne-Virumaal tegutsev pagariäri Päts on võtnud endale sihiks kasvada loomulikult ja kohalikult, sest ettevõttes tegutsevad kolm põlve usuvad, et kui oma küla kirikutorni ümber ehitada tugev pereäri, siis nähakse seda ka kaugemalgi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.