Raivo Sormunen • 16. november 2005 kell 22:00

Tallinna börsil liideraktsiad languses

Tallinna börsil langesid eile nii Merko Ehituse, Baltika, Tallinna Vee kui ka Eesti Telekomi aktsiate hinnad.

Kõige tugevama löögi sai Merko Ehituse aktsia, mis taandus 4,3%, tasemeni 18,95 eurot (296,50 kroonini). Päeva sees käis aktsia ära ka 18,80 eurol (294,16 kroonil).

Otsustasin eile endale veidi osta langeva ehitusfirma aktsiaid, kuna minu arvates ei lähe praegune hinnaliikumine kokku ettevõtte möödunud reedel avaldatud III kvartali tulemustega. Eilne sulgemishind jäi juba paar protsenti alla tulemuste-eelsele hinnatasemele.

Ehkki Merko Ehitus kirjutas oma viimases kvartaliraportis, et firmal on mõnede ressursside defitsiit (tööjõud, tooraine) olid firma majandustulemused minu hinnangul väga head. Nii pooleteise aasta kiireim kasumikasv, puhaskasumi kahekordistumine ning Läti ja Leedu osatähtsuse tõus kogumüügis. Lätis ning eriti just Leedus on laenude ja eluasemelaenu suhe SKPsse Eestist madalam ning see peaks andma ehitussektorile ka edaspidi leiba.

Möönan, et ehitusfirma aktsia on kallis, kuid firma rentaablus ja tootlusnäitajad on samuti sellele vastavad. Merko Ehituse aktsia on liikunud tulemustejärgselt omamoodi. Näiteks hüppas aktsia ka pärast teise kvartali häid majandustulemusi 12. augustil üles, kuid liikus seejärel enne uue tõusuhoo tekkimist pool kuud viletsalt. Samas võib siia visata kaks vana tõetera ? aastad (kvartalid) ei pruugi olla vennad ning mis läheb üles, see peab tulema ka alla.

Esmaspäeva hommikul oma tipptaseme (11 eurot = 172,11 krooni) saavutanud Baltika aktsia on viimased kolm päeva olnud nõrk. Eile toimusid kõik tehingud allpool 10 eurot. Sulgemishinnaks jäi 9,90 eurot (154,90 krooni) ehk protsendi võrra miinust. Pärast kiiret hinnarallit on stabiliseerumine tervitav.

Viimased poolteist kuud nõrgalt liikunud Tallinna Vee aktsia sulgus 13,80 eurol (215,92 kroonil) ehk 0,4% miinuses.

0,1% miinust läks kirja ka Eesti Telekomile, mille aktsiaga viimane tehing oli müük.

Hetkel kuum