Raivo Sormunen • 17. november 2005 kell 22:00

Kolmel firmal üle 4% dividenditootlus

Tallinna börsi neljateistkümnest firmast on endiselt suurima dividenditootlusega Eesti Telekom.

Suurte dividendimaksjate aktsiahind liigub suhteliselt stabiilselt. Seda võib üldjoontes täheldada ka Tallinna börsil. Selle kevade dividendimakseid arvestades pakub telekomifirma aktsia 6,6% dividenditootlust (dividend 8 krooni aktsia kohta/aktsia turuhind 120,95 krooni). Aktsia hind on kõikunud sel aastal 110,72?134,29 krooni vahel ehk aastane dividenditootlus on liikunud 6,0?7,2% ümber.

Kui ettevõte suudaks oma kasumlikkust hoida ja nii suuri dividende edasi maksta, oleks see praeguses intressikeskkonnas, kus aastase tähtajalise hoiuse pealt saab keskmiselt 2,5% tootlust, igati arvestatav summa.

Saku Õlletehase dividenditootlus jääb eilset aktsia lõpuhinda arvestades 5,1% juurde. Aktsia dividenditootlus on sel aastal kõikunud 4,4% ja 6,9% vahel.

Märksa stabiilsemalt on liikunud Norma, mille dividenditootlus on olnud alates aasta algusest kõikunud 4,1?5% vahel (hetkel 4,9%). Väheneva kasumlikkuse tõttu hoiab Norma aktsiat enam-vähem paigal tõenäoliselt vaid see, et ta korralikke dividende maksab. Tallinna Vesi, mida peetakse samuti korralikuks dividendimaksjaks on pärast suurt hinnatõusu kukutanud oma dividenditootluse 2,6 protsendini. Kes aktsiate avalikust esmaemissioonist (IPO) osa võtsid, võivad nautida 3,9protsendist dividenditootlust.

Kokku maksavad neljateistkümnest Tallinna börsi ettevõttest dividende pooled. Aktsiaturu keskmine dividenditootlus on 1,6 protsenti, mis maailma mastaabis on üpris madal näitaja. See on ka loomulik, kuna börsil on noteeritud palju kasvuaktsiaid, mille pealt teenitakse tulu eelkõige aktsiahinna tõusult. Näiteks USA kvaliteetaktsiate liikumisi jälgiva Dow Jones 30 komponendi keskmine dividenditootlus ulatub 2,7 protsendini. Samas S&P 500 indeksisse kuuluvate ettevõtete keskmine dividenditootlus on umbes sama kui Tallinna börsil.

Hetkel kuum