15. detsember 2005 kell 22:00

Kolm elamuslikku kogemust põhjala loodusest Vaal galeriis

Kolm Lääne-Soomest Satakunta regioonist pärit kunstnikku Tello Anttila, Lasse Kempas ja Jarmo Virmavirta esitlevad näitusel ?Maagiline maastik? oma suuremõõtmeliste akvarellide, õlimaalide ja puuskulptuuride kaudu põhjamaist maailmatunnetust.

Nende tööd võluvad oma erilise poeesia ja sügavusega ning avardavad külastajate arusaamu akvarellimaalist. Eriti lummavad on Lasse Kempase loodusvaated.

Näituse saatesõnas märgib Lasse Kempas (sünd 1947): ?Kuigi mu tööde lähtealus on loodus, on maalimine mulle endasse süüvimise protsess, retk enda sisemusse. Oma tööde kaudu olen dialoogis iseenda ja mind ümbritseva reaalsusega.? Kempas on üks Soome tuntumaid akvarelliste. Ta on õppinud Turu joonistuskoolis ning Pariisis Academi de la Grande Chamier?is.

Soomes ja USAs akvarellmaali õppinud Tello Anttila (sünd 1943) loomingut iseloomustab lihtsus ja värvijõud. ?Loodus on mu energiaallikas. Värvid ja vormid on osa sümboolikast, millega püüan maastikku edasi anda. Põhjala valgus ja ilm ning argielu on katalüsaatorid, mille abil jäädvustan homset ajalugu,? iseloomustab Tello Anttila ise oma kunsti.

Eesti ajakirjanduses kolumnistina tuntud Jarmo Virmavirta (sünd 1940) on tegelnud akvarellmaaliõpingutega viimaste aastate jooksul. Andeka kunstnikuna on jõudnud esineda ka Soome akvarellistide ühenduse aastanäitustel.

?Minu loovuse allikaks on Soome loodus ja soomepärasus. Huvitaval kombel on ka Tallinna vanalinn olnud mu loomingule tugevaks tõukeks. See euroopalisus, mis Tallinna vanalinna tänavatel pulbitseb, on mulle südamelähedane,? lausub Jarmo Virmavirta teostele saateks.

Vaal galeriis eksponeerib ta lisaks romantilistele looduspiltidele ka omi puuskulptuure ja installatsioone.

Autor: Tiina Kolk

Hetkel kuum