Tõnis Oja • 18. detsember 2005 kell 22:00

Nafta hind kukkus üle kolme protsendi

Naftabarreli hind kukkus reede õhtul New Yorgi kaubabörsil pea kahe dollari ehk 3,2 protsendi võrra 58,06 dollarini barrel. Analüütikud ennustavad selleks nädalaks aga taas hinnatõusu. Möödunud nädalal tervikuna langes hind 2,2 protsenti, ehkki möödunud teisipäeval käis see ära 61.13 dollaril ehk kuu kõrgeimal tasemel.

Nafta hind jääb lähinädalal kõikuma tingituna peamiselt kahest faktorist.

Hinnatõusu soodustav tegur on külm ilm Ameerika Ühendriikide idaosas, mis suurendab nõudlust. Liiga kõrgeks ei lase musta kulla hinda tõusta aga ettevõtete äärmiselt suured naftavarud. Toornafta laoseis kasvas möödunud nädalal 892 000 barreli võrra 321,2 miljoni barrelini, mis on 11 protsendi võrra kõrgem kui viimase viie aasta keskmine samal ajal, teatab uudisteagentuur Bloomberg. Analüütikud ootasid aga laoseisu kahanemist 1,5 miljoni barreli võrra.

Naftasaaduste laoseisus oli aga olukord vastupidine. Analüütikud ootasid selle tõusu, tegelikult toimus aga kahanemine. Naftatöötlemistehased on hakanud juba võimsust vähendama ning toodangut langetama, mis näitab, et nõudlus hakkab langema. Hinnalangust ennustab ka loodusliku gaasi hind, mis möödunud nädalal kukkus viie protsendi võrra.

Bloombergi poolt küsitletud analüütikutest oli siiski suurem osa neid, kes ennustavad nafta hinna tõusu.

Hetkel kuum