Rippuv kontorilagi annab teed fantaasiale

Eneken Laasme 18. jaanuar 2006, 00:00

Planeerides kontorisse ripplage, tuleb esmalt mõelda, millisest materjalist ja millise konstruktsiooniga ripplagi sobiks kõige paremini kontoriruumi tingimustega.

Kui laele on vaja säilitada juurdepääs, tuleks ripplagi ehitada kergesti eemaldatavatest moodulplaatidest. Valida on ühe- või mitmevärvilisest klaasvillplaadist kuni väga eripärase mustri ja funktsiooniga puitkiust, vineerist, metallist ning peeglist plaadi vahel. Lagi on avatav, laekatte mooduleid saab ühekaupa asendada ning lihtne on paigaldada valgusteid.

"Kõige odavamad moodulplaadid - nn villaplaadid - on väga lühikese kasutusajaga, sest kattematerjal koorub villa küljest lahti, tolm imbub plaadi sisse, plaadid deformeeruvad, tekib pinnakahjustusi ning valgustite tõttu vajub lagi läbi," räägib ASi Favor laekeskuse ärisuuna juht Merle Okermann. "Kontorisse ei soovita ma ka silekipslage, sest nii ei pääse laetagustele kommunikatsioonidele ligi ning ei saa muuta valgustite ja vaheseinte asukohta. Siledast kipsplaadist ehitatud laekarkasse võiks kasutada vaid ruumide servades, moodultüüpi lage aga seal, kus on vaja lage avada."

Kaua kestavad metallkassett-, puitkiudpaat-, valatud kipsplaat- ja metallrestlagi. Puitkiudlae võib ehitada peene- või jämedakoelistest naturaalsetes toonides või värvitud plaatidest. "Kasutage ka erinevate naturaalsete materjalide kombinatsioone," soovitab Okermann.

"Kõige ilusam on akustiline lagi, samas kõige vastupidavam kipsplaadist ripplagi, mis on kas tulekindlast, niiskuskindlast või erikõvast kipsplaadist," ütleb OÜ Emerald Ripplaed müügidirektor Erkki Vaiknurm. Efektse välimuse tarvis saab kipsplaatlae katta naturaalse spooniga.

"Minu arvates on kõige vastupidavamad alumiinium-ripplaed, need on niiskuskindlad, kõige vähem hooldust nõudvad ning kergesti lahtimonteeritavad ja uuesti asendatavad," lausub ASi Parmet juhataja Elmo Parik. Ka puitkiudbetoonplaadist laed on vastupidavad, olles niiskuskindlad, mittepõlevad ja loodussõbralikust materjalist. Seevastu mineraalkiust ja klaasvillast moodullaed kestavad vaid paar aastat.

Vineerlaed valmistatakse naturaalsest kasevineerist sileda või freesitud pinnaga plaatidest. Peegellagedes kasutatakse tavaliste moodulplaatide asemel peegelpinnaga paneele. Lisaks toodetakse veel klaasist, kilest ja kummist ripplagesid, mineraalkiust moodullagesid, erikujulisi kumeraid lagesid, MDF-lagesid, kroomist ja messingust ripplagesid ning puitkiudbetoonplaadist ripplagesid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing