Tööandjad pole nõus plaaniga võtta töötajate haigusraha nende taskust

Gert D. Hankewitz 24. jaanuar 2006, 00:00

Kui praegu maksab alates teisest haiguslehe päevast hüvitist haigekassa, siis sotsiaalministeeriumi uue plaani kohaselt peaks see kohustus tööandjate kandma jääma. Mitu haiguspäeva tööandja hüvitada jääks, praegu veel kindel pole. Ettevõtjad ministeeriumi plaani ei toeta.

"Ühtegi varasemat sellist aktsiooni pole tööandjad toetanud," lausus kaubandus-tööstuskoja majandusosakonna juhataja Reet Teder. Tema sõnul on huvitav, et kui jutt läheb juba makstud maksule, unustavad riigiametnikud ära, kust see pärineb. "Praegune sotsiaalmaks tuleb juba tööandjatelt," selgitas ta, viidates, et tööandjate vastutus on juba piisavalt suur.

Samal seisukohal on ka Eesti Põlevkivi juht Mati Jostov. "Me ei tohiks teha nägu, et meil on sotsiaalmaks, aga siis võtame mujalt veel raha juurde," kritiseeris ta ministeeriumi plaani.

Samuti ei saanud Jostov aru sotsiaalministeeriumi eesmärgist, et kui panna tööandjad rohkem vastutama, parandaksid nemad oma tööliste töötingimusi, et viimased vähem haigeks jääksid. "Eesti Põlevkivi on sertifitseeritud ettevõte ja töötajate terviste eest hoolitsemine on rahvusvahelistel standarditel," kinnitas ta.

Haglund Mööbli juhi Tarmo Talpsepa sõnul mõjuks tööandjate vastutuse suurendamisest paremini see, kui muuta haiguslehel olemine tasustatavaks alates kolmandast päevast, mitte teisest, kuna siis ei oleks töövõtjatel motivatsiooni olümpiamängude või maailmameistrivõistluste tarbeks haiguslehte võtta. "On teada, et haiguslehte võetakse kergekäeliselt," kinnitas ta ning jätkas, et tõhustada tuleks ka perearstide kontrolli, et nood niisama haiguslehte välja ei annaks.

Töötajate töötingimuste parandamise kohta ütles Talpsepp, et töötingimuste parandamisest pole eriti võimalust mööda hiilida, sest seda nõuavad seadused. "Seda tehakse ka vastavalt võimalustele," lisas ta.

Sotsiaalministeeriumi abiministri Peeter Laasiku sõnul on ministeeriumil täielik õigus tööandjatelt rohkem raha nõuda. "Eelmisel aastal valitsus vähendas tööandja ja töövõtja maksukoormust," rääkis ta ning lisas, et kuna töötuskindlustusmakset vähendati, siis tahetakse seda summat korvata teise maksu tõstmisega. "Kui üht maksu alandasime, siis on meil õigus teist maksu tõsta," kinnitas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing