Jaanuar oli börsile kehv kuu

Romet Kreek 01. veebruar 2006, 00:00

Jaanuaris langesid Tallinna börsil üheksa ettevõtte aktsia hinnad ja tõusid viie omad, ühe aktsia hind ei muutnud.

Suurima tõusu tegi vähelikviidne Klementi aktsia. Ettevõte aktsia hind tõusis 7,1 protsenti. Tõusjate seas olid veel Tallinna Vesi (3,5 protsenti), Merko Ehitus (2,3 protsenti), Eesti Telekom (1,3 protsenti) ja Baltika (0,8 protsenti). Muutumatuks jäi Harju Elektri aktsia hind.

Suurim kukkuja oli Kalevi aktsia (-9,7 protsenti), järgnesid Tallink (-9,5 protsenti), Tallinna Kaubamaja (-8,3 protsenti), Viisnurk (-7,2 protsenti), Tallinna Farmaatsiatehas (-4,3 protsenti), Saku Õlletehas (-1,5 protsenti), Rakvere Lihakombinaat (-1,1 protsenti), Starman (-1,1 protsenti) ja Norma (-0,5 protsenti).

Eilsel börsipäeval torkas silma see, et hommikupoole toimusid iseäranis väikesed tehingud. Päeva lõpus tehti ka suuri tehinguid. Tallinki aktsia hind langes 1,97 protsenti 4,48 eurole ehk 70,10 kroonile. Aktsiaga kaubeldi 79 korral ja 12,6 mln kroonise kogukäibega. Tallinna Vee aktsia hind langes 0,14 protsenti, 218,27 kroonile. Aktsia käibeks tuli 8,3 mln krooni. Üle miljonikroonine käive (3,3 mln krooni) oli veel Eesti Telekomi aktsial, mille hind langes 0,26 protsenti 7,70 eurole ehk 120,48 kroonile.

Murettekitavaks võib pidada madalat aktiivsust, suurel hulgal väikeseid tehinguid spekulatiivsete aktsiatega, mis liigitavad tugevasti aktsiate hindu. Samuti toimub liideraktsiatega vähe tehinguid ja käivegi pole teab mis suur. Need märgid ei näita küll aktiivset turgu. Õnneks pole Tallinki vajumine suutnud endaga kogu turgu kaasa kiskuda.

Talveunest võib börsi äratada ettevõtete neljanda kvartali tulemuste avaldamine. Otsa peaks lahti tegema Tallinna Vesi neljapäeval, 2. veebruaril. Loodetavasti lisandub lähiajal börsile uusi ettevõtteid - muidu võib Tallinki senine börsile tuleku järgne vilets esinemine jätta mulje, et enam ei julgetagi börsile tulla.

Omaette teema on see, kui Eesti ei suuda vastupidiselt oodatule tuleva aasta algul eurole üle minna. Olgu siis probleemiks inflatsioon või midagi muud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing