Acise ja Galatea antiikne armulugu tänapäeva spaas

ÄP 03. veebruar 2006, 00:00

Vanemuise väikeses majas esietendub täna Läti Rahvusooperi ja Vanemuise teatri koostööna Georg Friedrich Händeli barokkooper "Acis ja Galatea".

Lavastaja Indra Roga on asetanud karjus Acise ja nümf Galatea traagilise armuloo antiikajast ümber tänapäevasesse spaasse, kus Händeli kauni barokkmuusika ning ooperi liigutava süþee kõrval jääb ruumi ka kosutavatele iluprotseduuridele.

Riias Läti Rahvusooperis esietendus sama koostöölavastus suure menuga mullu 29. aprillil, lavale seadjaks läti noorema põlvkonna näitleja ja lavastaja Indra Roga. Tartu lavastuses on lätlanna kasutanud sealset lavastusjoonist ja lavakujundust, ooperisolistid ja tantsijad on aga eestimaised.

"Olen õnnelik, et puutusin kokku teosega, mille pealtnäha naiivne ja lihtne pealispind peidab enda all üllatavalt sügavaid tundeid," ütles lavastaja. "Väga liigutav on minu jaoks Acise ja Galatea imepuhas armastus ning kükloop Polyphemuse õrna olemuse ilmnemine."

Vanemuise lavastuse muusikaline juht ja dirigent on Lauri Sirp. Solistidena astuvad publiku ette Karmen Puis, Roland Liiv, Taisto Noor või Märt Jakobson, Kristina Vähi või Pirjo Püvi. Ooperilavastuses osalevad Vanemuise sümfooniaorkester, ooperikoor ja balletitrupp, samuti Vanemuise tantsu- ja balletikooli õpilased.

Nii Riia kui ka Tartu lavastuse lavakujundaja on Andris Freibergs, kostüümikunstnik Kristine Jurjane ja koreograaf Ilja Vlasenko Lätist. Valguskujunduse on teinud Igor Kapustin.

Ooperit "Acis ja Galatea" etendatakse veebruarist kuni aprillini kokku vaid seitsmel korral - viiel korral Tartus Vanemuise väikeses majas ning ühe korra Tallinnas Eesti Draamateatris ja ühel korral Jõhvi kontserdimajas. Lavastust mängitakse inglise keeles eestikeelsete tiitritega.

Läti Rahvusooperi ja Vanemuise koostöö avatakt kõlas mullu märtsis, kui Vanemuine etendas Riias suure menuga belgia koreograafi Hugo Fanari tantsulavastust "Suveöö unenägu".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:36

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing