Nafta hind hoiab suhkruhinna kõrge

Raivo Sormunen 13. veebruar 2006, 00:00

Barclaysi ja ABN Amro Holdingi andmeil võib toorsuhkru hind ületada viimase 25 aasta kõrgeima taseme, kuna kallis nafta hind tõstab Brasiilias nõudlust etanooli järele, mis on kütuse aseaine ja mida valmistatakse suhkruroost.

Barclays Capitali analüütiku Sudakshina Unnikrishnani arvates võib suhkru hind tõusta aprilliks praeguselt 18,24 USA sendilt naela kohta nii kõrgele kui 21 sendini, kirjutas Bloomberg.

Toorsuhkru hind on viimase aasta jooksul enam kui kahekordistunud, kuna maailma suurim suhkruroo kasvataja ja eksportija Brasiilia kasutab toorainet etanooli tootmiseks. Kasvav nafta hind võib tõsta nõudlust etanooli järele, kuna seda on võimalik segada bensiiniga ja alandada nii autode kütusekulusid.

Toorsuhkru hind tõusis New Yorgi kaubabörsil 3. veebruaril 19,65 sendini naela kohta, mis on kõrgeim tase pärast 1981. aasta aprilli. Nõudlus etanooli järele võib tõsta suhkru hinna 2010. aastaks kuni 40 sendini naela kohta, arvas möödunud aasta lõpus Liechtensteini riigipanga varaüksuse looja Roland Jansen. Umbes 60 USD naftahinnaga võrreldes maksab Brasiilias etanool ca 25 dollarit barrel. Samas USA suudab maisist etanooli toota 50 USA dollarise hinnaga. Etanool annab OECD andmeil 22% Brasiilia transpordis kasutatavast energiast, samas kui näiteks USAs ja Euroopa Liidus on biodiisli osakaal kütusekuludes alla 2%.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing