Vanglaehitajate uuele konkursile tuleb ettevõtteid juurde

Anne Oja 27. veebruar 2006, 00:00

Esimesel hankekonkursil osales neljast hankedokumendid välja võtnud Eesti suurehitajast vaid kaks, Eesti Ehitus ja Merko Ehitus. Nende pakutud ehitushind ületas vangla eeldatavat madalaimat maksumust ligikaudu 300 miljoni krooniga.

Koger & Partnerid esimesele riigihankele ei kvalifitseerunud. Tingimustele vastasid peale Merko ja Eesti Ehituse vaid Skanska EMV ja YIT Ehitus.

Jõhvi kavandatava Viru vangla uus hankekonkurss on rahvusvaheline ning avatud, teatas Riigi Kinnisvara, samal ajal on veidi lõdvendatud ehituse peatöövõtjaile esitatavaid tingimusi.

Ehitusettevõtjad saavad teha oma pakkumised vastavalt laiendatud põhiprojektile. Pikendatud on ka ehitusaega. Ühtlasi loobuti vähemalt 1,8 miljardi kroonise kogukäibe nõudest viimase kolme aasta kohta.

Kogukäibe asemel peaks peatöövõtja aastane netokäive olema vähemalt 375 miljonit krooni ja seda alates 2003. aastast.

Riigi Kinnisvara juhatuse liige Roman Kolosov sõnas, et varasematele kommentaaridele midagi uut lisada pole.

Küsimusele, kui palju ettevõtteid uuel hankel osaleda võib, vastas ta: "Uuest hankest on eemaldatud konkurentsi diskrimineeriv tingimus, mis annab põhjust loota, et osalejate ring tuleb laiem kui neli firmat." Täpsemaid numbreid ei soostunud Kolosov pakkuma.

Ehitusfirma Koger & Partnerid omanik Andres Koger kommenteeris hanketingimuste lõdvendamist: "Oleme alati väljendanud soovi sellel hankel osaleda, paraku me eelmisel hankel osaleda ei saanud. Kui nii on, siis kahtlemata me osaleme."

Ehitusettevõtjate liidu tegevjuht Tarmo Lige ütles, et Viru vangla peatöövõtuga saaks hakkama Merko, YIT, Oma Ehitaja, Skanska, Koger & Partnerid, Eesti Ehitus, Estconde-E, Linnaehitus, Lemminkäinen, NCC Ehitus ja KMG Ehitus.

"Nendelt firmadelt ma julgeks küsida pakkumist," sõnas Lige. "Käibenõuet oleks mul aga ebaeetiline kommenteerida. Ostjal on selline õigus, iseasi, kas selle kasutamine mõistlik on."

Äripäeva ehitusfirmade edetabeli andmetel saaks uuel hankekonkursil osaleda üheksa firmat. Eelpool nimetatutest oleks need Merko, YIT, Eesti Ehitus, Skanska ning Koger & Partnerid. Ülejäänud ettevõtete käibed jäävad 375 miljonist kroonist allapoole või pole nad veel jõudnud kolme aastat tegutseda.

Viru vangla on kavandatud kolmeosalisena, millest üks on kinnine, teine avavangla ning kolmas arestimaja. Kinnisesse vanglasse tuleb 1000, avavanglasse 75 ja arestimajja 150 kohta.

Vangla territooriumile kerkib 14 hoonet, mida ühendab galerii. Kogu vangla territoorium võtab enda alla 160 459 ruutmeetrit. Kinnipidamisasutus ehitatakse Jõhvi Ülesõidu tänava, Tallinna-Narva raudtee, Kose ümbersõidutee ja Jõhvi linna lõunapiiri vahelisele maa-alale.

Praeguse kava kohaselt peaks Viru vangla saama kasutusloa 1. detsembril 2007.

Peatöövõtja hankekonkursil kukub pakkumiste esitamise tähtaeg tänavu 17. aprillil.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing