Islandi kroon sattus surve alla

Romet Kreek 27. märts 2006, 00:00

Islandi krooni kurss langes pea kahe aasta madalamaile tasemele dollari suhtes, sest rahaturufondid keeldusid ostmast kahe Islandi suurima panga võlakirju.

Islandi kroon langes USA dollari suhtes 1,9 ja euro suhtes 2,3%. Kaupthing Bank ei suutnud müüa 587 mln dollari väärtuses 30päevaseid võlakirju ja Landsbanki Islandsil jäi müümata 200 mln dollariline emissioon. "Spekulandid ründavad Islandi krooni," ütles TD Securitiesi vanemstrateeg Beat Siegenthaler Bloombergile. "Nad näevad seda nagu loomad, märgates nõrgemat ja ründavad."

Märtsis on Islandi krooni kurss kukkunud 11 protsenti. Investorid on murelikud, kartes Islandi majanduskasvu aeglustumist ja pankade poolt liigselt võetud laenu. Investorid müüvad Islandi varasid, mis on neli aastat hästi sisse toonud. Investorid müüvad ja lahkuvad kõrge intressiga riikidest Poolast Uus-Meremaani, kartes, et kõrged intressid mõjuvad majandusele halvasti.

Rahaturufondid pikendasid vanu pikendatavaid võlakirju, kuid uusi ei ostnud, kuna karmid eeskirjad piiravad volatiilsust. Samas ei saa fondid raha tagasi, pangad maksavad vaid intressi. Merrill Lynchi analüütikud kirjutasid 7. märtsil, et Islandi pankadel on liiga palju lühiajalist võlgu. 14,3 mld dollari suuruse Islandi majanduse juures peaksid pangad maksma tuleval aastal tagasi 17,8 mld dollari ulatuses võlgu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing