Eraisik peletab ehitustehnika rendifirmade usalduse

Ain Alvela 29. märts 2006, 00:00

Ehitusmasinate rentimisega tegelevad ettevõtted ei kipu usaldama eraisikuid ega ka füüsilisest isikust ettevõtjaid, sest just nendega tekib kasutatud seadmete eest maksmise ja riistade tagasisaamise juures kõige sagedamini probleeme.

Suuremat tehnikat - kraanasid, tõstukeid, veokeid - ei soovi rendifirmad väiketegijatele loovutada ka sel põhjusel, et masinat vajatakse üldjuhul vaid paariks tunniks, kuid samas on see transpordi tõttu sageli ikkagi terve tööpäeva kinni.

Kolmas põhjus peitub rendifirmade esindajate jutu põhjal selles, et millegipärast kipuvad laenutatud asjad just eraisikute ehitusplatsidelt kaotsi minema.

Ehitusmasinate rentimisega tegeleva aktsiaseltsi EMET TMV tegevdirektor Andres Verro kinnitab, et masinaid rentides eelistab ettevõte suurkliente. Ühest küljest sellepärast, et nendega ei teki probleeme seadmete kasutamise eest maksmisel, teisalt pole rendileandjal kuigi kasulik näiteks autokraanat kuhugi paari tõste pärast saata, sest sisuliselt paneb selline töö tehnika ikkagi päevaks ajaks kinni. Seepärast moodustavadki erakliendid EMET TMV seadmete rendi kogumahust keskeltläbi ainult paar-kolm protsenti.

"Kuna meie põhilised väljarenditavad seadmed on tornkraanad, siis on juba seetõttu mõistetav, et erakliente on vähe," selgitab Verro. "Erakliendid kasutavad vahel harva montaaži- ja autokraanasid ning tellivad korraga vaid üksikuid tõsteid. Aga enne nende väljaandmist nõuame masina kasutamise eest ettemaksu. On olnud lihtsalt kurbi juhuseid." Põhjus, miks eraisikutest ehitajate osakaal rendifirma klientuuri hulgas on sedavõrd väike, võib Andres Verro hinnangul peituda asjaolus, et ka eraotstarbelised ehitustööd tehakse firmade kulul ning ehitusmasinate kasutamine kantakse oma firma kuludesse.

Ramirent AS Tallinna rendipunkti juhataja Olle Äkke tõdeb, et lõviosa klientidest moodustavad ikkagi ettevõtjad, sest eraisikust klient on rendifirmale tahes-tahtmata vähem usaldusväärne kui ehitusettevõte, seda enam, et viimastel on rendifirmaga sageli ka püsilepingud sõlmitud. Nii renditaksegi eraisikutele põhiliselt vaid käsitööriistu, põrandalihvijaid jmt. Aga näiteks alumiiniumtellinguid Ramirent eraisikust soovijale üldse ei laenuta.

"Alumiinium jääb alumiiniumiks, see tähendab, et juba väikese tellingu hind on ka metallina üsna kallis ja me pole võtnud sellist riski, et neid eraisikutele välja annaks," märgib Olle Äkke. "Eraisikutest kliendid peavad maksma meile tagatisraha, mida võib käsitleda ka ettemaksuna seadme kasutamise eest."

Firma Kummer ja Partner Eesti dispetšer lubab küll ka eraisikutele alumiiniumtellinguid laenutada, ent näiteks kuue meetri kõrguse tellingu eest nõuab firma vähemalt 5000 krooni suurust tagatisraha, kusjuures hinnakirjajärgne laenutustasu oleks käibemaksuta vaid 185 krooni päevas.

Seega tulebki välja, et eraisikul on lihtsam ja kiirem tellida näiteks fassaadi värvima mõne firma töömees koos tellingute ja muu tehnikaga, kui üritada tellinguid ise nädalaks ajaks rendile võtta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing