Kulla hind võib ületada 600 dollarit

Peeter Teder 04. aprill 2006, 00:00

Kulla hind võib sel nädalal esimest korda 25 aasta jooksul ületada taseme 600 dollarit unts, sest investorid eelistavad kulda USA valitsuse võlakirjadele.

Uudisteagentuuri Bloomberg küsitletud 30st analüütikust 19 soovitas kulda osta. Seitse soovitas kulda müüa ja neli olid neutraalsed.

Kulla hind tõusis eelmisel nädalal 21,20 dollarit 586,70 dollarini unts. Võrreldes möödunud aasta detsembri lõpuga on kulla hind teinud 13protsendilise hüppe.

"Kulla hind tõuseb 600 dollari peale unts," ütles Commodity Warrants Australia analüütik Duncan Cruickshank. "Kullaostjaid tuleb järjest juurde. Kasumit teenitakse isegi praegustelt hinnatasemetelt ostes."

Kulla hinnatõusu sel aastal on toetanud investeerimisfondide ostud. Käesoleval aastal on fondid olnud suuremad kulla ostjad kui juveliirid, kes eelmisel aastal andsid ligikaudu kolmveerandi kullanõudlusest. Kulla hinnaga seotud fondide omanduses oleva kulla hulk on tänavu kasvanud 28 protsenti ja ulatub World Gold Councili andmeil 14 miljoni untsini.

Toorainega seotud fondid on tänavu kasvanud kiirusega pool miljardit dollarit kuus. Kulla hinnaga seotud fondid lubavad investoritel lõigata kasu kulla hinnast ilma metalli ennast ostmata. Iga kullafondi osak võrdub kümnendiku untsi kullaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:53

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing