Kalina aktsia rallib Vene börsil

Annika Matson 05. aprill 2006, 00:00

Nagu Läänes, nii on ka Vene börsil noteeritud naiselikes valdkondades tegutsevaid firmasid. Üks neist on Vene suurim loodusliku kosmeetika tootja Kalina. Selle firma aktsia on eelmise aasta algusest Vene börsil läbi teinud tõelise ralli, aktsia hind on kasvanud enam kui kolm korda. Aktsia hind on tõusnud 17,5 dollarilt ligi 53 dollarile. Võrdlusena võib tuua, et Prantsuse päritolu kosmeetikatootja L'Oréal on Pariisi börsil sama ajaga tõusnud ligi kolmandiku võrra. Samas on Ameerika päritolu Johnson & Johnsoni aktsia USA börsil langenud kolme protsendi võrra.

Rootsi varahaldusfirma East Capital Leedu päritolu fondijuht Aivaras Abromavicius on juba mõnda aega Venemaal huvitavaks pidanud just tarbekaupade sektorit, kuhu kuulub ka Kalina. Samas, riski hajutamise eesmärgil ta üle kümnendiku portfellist Venemaale paigutada ei soovita.

Kontsern Kalina on juhtiv kosmeetika- ja lõhnatootja Venemaal. Eelmisel aastal ostis Kalina ära Saksa kosmeetikatootja Dr. Scheller Cosmeticsi. Nimetatud firma tuntuim kaubamärk on Eesti apteekideski müügil olev Apotheker Scheller.

Kalina kirjutab oma koduleheküljel, et valmistab kosmeetikat, mis on vastavuses kõikide rahvusvaheliste standarditega. Firma on tegev järgmistes valdkondades: nahahooldus, suuhooldus, juuksehooldus, väikelaste nahahooldus, lõhnad, meeste nahahooldus, juuksevärvid, seebid, pesupulbrid ja puhastusvahendid. Turu-uuringufirma AC Nielseni andmetel on Kalina turuosa Vene näohooldusturul ligi 40 protsenti. Suuhügieeni valdkonnas on firma turuosa veidi suurem kui 11 protsenti.

Kalina tooteid müüb 192 vahendajafirmat, neist 137 Venemaal, 25 Ukrainas ning 30 teistes Kesk- ja Ida-Euroopa riikides. Tallinnas müüakse Kalina tooteid Viru keskuse bussiterminalis asuvas kaupluses nimega Laminto. Krediidiinfo andmetel kuulub Kalina parfümeeria-, hügieeni- ja kosmeetikakaupu müüv OÜ Laminto Julia ja Jüri Svintitskile.

Avastasin Kalina tooted umbes aasta eest. Alguses suhtusin neisse umbusuga, kuna tegu on ikkagi Vene toodetega. Mõtlesin, et kõik, mis tuleb Venemaalt, on kahtlane. Kuid pärast erinevate toodete proovimist olin meeldivalt üllatunud ja valisin oma lemmikud välja. Minu juuksetüübile sobivad väga hästi hapupiimašampoon ja -palsam. Need tooted sobivad mu juustele palju paremini kui mõne kalli Lääne firma omad. Olen siiralt imestunud, et keegi neile veel suurt reklaami pole teinud. Samas oskavad nad ka hästi teisi kalleid firmasid matkida, nimelt on neil müügis ka Ardeni Green Tea sari, mis on originaaliga üllatavalt sarnane. Ma soovitan inimestel igal juhul Kalina sarjaga tutvust teha, mine sa tea, ehk avastab keegi teinegi midagi uut ja huvitavat!

Meeldiv on muidugi ka see, et 80 krooni eest saab osta nii šampooni, palsami, kehakreemi kui ka kooriva näokreemi. Lääne tooteid saaks selle raha eest ühe või heal juhul kaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing