Hiina majandus andis vasele hoogu

Raivo Sormunen 18. aprill 2006, 00:00

Hiina presidendi Hu Jintao sõnad, et suurriigi majanduskasv kiirenes 2006. aasta esimeses kvartalis 10,2 protsendi võrra, andis eile investoritele Aasias julgust osta vase hind uue rekordtasemeni.

Uudisteagentuuri Bloomberg läbi viidud küsitluse tulemusena ootasid analüütikud keskmiselt 9,6% majanduskasvu.

"Hu kommentaar, et Hiina majanduskasv kiireneb, on üllatuslik ja väga julgustav," ütles Maike Futures Co asepresident Shen Haihua. "Kõrged hinnad näitavad nappi pakkumist. Ma ei näe, et vase tarbimine peaks kahanema."

Vase tonni hind tõusis Shanghai tulevikutehingute börsil eile hommikul 3,7 protsenti, liikudes 59030 jüaanil (7365 dollaril) tonn.

Hiina riiklik metallitööstuse assotsiatsioon prognoosib, et Hiinas kasvab käesoleval aastal nõudlus metalli järele 8% ning ulatub 3,9 miljoni tonnini. See ületab riigi enda metalli tootmist 1,05 miljoni tonni võrra. Teise riikliku assotsiatsiooni väitel kasvab Hiinas nõudlus kaablitoodete järele 2010. aastal võrreldes praegusega 37 protsendi võrra.

Nõudlust toetab elektrivõrgustiku ja elektrijaamade rajamine vähem asustatud piirkondadesse. Momendil on Hiina USA järel maailma suuruselt teine elektrienergia tarbija. Käesoleval aastal võib elektrijaamade võimsuse maht tõusta 72 000 MW (üle kahekümne viie korra enam Narva Elektrijaamade koguvõimsusest) võrra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing