Zürich ja Bagdad - maailma parima ja halvima elukeskkonnaga linnad

Martin Hanson 18. aprill 2006, 00:00

Uuringufirma Mercer poolt 350 linna seas läbi viidud analüüs põhines 39 poliitilisel, majanduslikul, sotsiaalsel ja keskkonnaalasel faktoril. Samuti arvestati terviseteenuste ja turvalisuse taset, haridustaset, transpordi ja muude avalike teenuste olemasolu. Nii-öelda nullnivoona kasutati New Yorgi elatustaset.

Zürich kogus parima linnana 108,2 punkti, samal ajal kui Bagdad kogus vaid 14,5 punkti. Samas on üsna meelevaldne kõrvutada linna, mis on sõjast räsitud ning pideva terroriohu all, linnadega, mis viimati nägid sõda rohkem kui pool sajandit tagasi.

Merceri juhataja Yvonne Sonsino kommenteeris, et seda uuringut kasutavad peamiselt rahvusvahelised ettevõtted, kes arvutavad selle järgi lisahüvesid muudesse riikidesse tööle minevatele palgalistele.

"Töötajate ja nende perede liikumine teise riiki on tavaliselt seotud suure tulu kasvuga, meie uuring aitab leida seda õiglast hinda ning seda just madalama elustandardiga linnade puhul," sõnas Sonsino.

Zürich on Šveitsi suurima linnana muutunud maailma panganduse ja rahanduse sünonüümiks. Ligi 400 000 elanikuga linn on jäänud puutumata kõikidest viimastest suurtest sõdadest Euroopas ning säilitanud oma neutraliteedi.

Iraagi pealinn Bagdad on pärast Ühendriikide vallutusi 2003. aastal olnud pidevalt sõjatanner. Bagdadis elab 2003. aasta andmetel 5,7 miljonit inimest ning see on araabia maailma suuruselt teine linn Egiptuse pealinna Kairo järel.

Elukeskkonna pingeritta kuulub enim Euroopa linnu, lausa seitse esikümne linna asub Vanas Maailmas. Saksamaalt on esikümnesse pääsenud lausa kolm linna: München, Frankfurt ja Düsseldorf.

Tallinn asub 91. kohal.

Esikolmikusse mahuvad veel Genf ja 2010. aasta taliolümpia linn Vancouver.

Tagantpoolt eelnesid Bagdadile Kesk-Aafrika Vabariigi linn Bangui ja Kongo Vabariigi pealinn Brazzaville.

Maailma kõige kallima linna tiitel on jätkuvalt Jaapani pealinna Tokyo käes, teine koht kuulub Osakale ning kolmas koht idanaabrite pealinnale Moskvale. Zürich on elukalliduse tabelis alles 7. kohal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:55
    Otsi:

    Ava täpsem otsing