Tooraine hinnaralli sai tagasilöögi

Peeter Teder 28. aprill 2006, 00:00

Toorainehindade viimase aja ralli sai eile väikese tagasilöögi, kui tsingi, vase ja nafta hind pöördus Hiina intressitõusu järel langusele. Turud kartsid, et intressitõus maailma kiireimini kasvavas suurriigis vähendab nõudlust tooraine järele. Langesid ka selliste kaevandusfirmade nagu Xstrata ja BHP Billitoni aktsiad.

Hiina keskpank tõstis oma üheaastast laenuintressimäära 5,58 protsendilt 5,85 protsendini.

Tsingi hind kukkus eile 7,3 protsenti, vase hind langes 2,5 protsenti ja nafta odavnes 1,3 protsenti. Tonni tsingi hind kukkus 3120 dollarile ja vase hind langes 7160 dollarile tonnilt.

"On olemas oht, et investeerimisbuum Hiinas saab läbi ja see mõjutab ka kogu ülejäänud maailma," ütles uudisteagentuur Bloombergile Capital Economicsi vanemökonomist Julian Jessop. "Kõrgemad intressid Hiinas peaksid vähendama mulli tooraineturul, mis on lõiganud kasu investeeringute buumist."

Maailma suurima elektrijaamu söega varustava kaevandusfirma Xstrata aktsia hind kukkus 3,7 protsenti ning väärtpaber maksis Londoni börsil 2005 penni. BHP Billitoni aktsia kaotas oma väärtusest 3,6 protsenti ning maksis 1130 penni.

"Hiina karmim rahanduspoliitika lööb kaevandus- ja energeetikafirmasid, mis on viimasel ajal nõudluse kasvust enim kasu saanud," ütles Ashburtoni fondijuht Richard Robinson.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing