Spekuleerimisel ära unusta enesekontrolli!

Lauri Matsulevitsh 05. mai 2006, 00:00

Minu viimane flirt naftasektoriga andis praktilise õppetunni enesekontrolli suhtes.

Naftaaktsiate suhtes olen kogu aeg ettevaatlik olnud, sest nende liikumine on otseselt kinni nafta hinnas. Viimast aga mõjutab liiga palju tegureid - mida otsustab OPEC, millised on USA viimase nädala mootorikütuse laovarud, mida ütleb Iraani president, millega saavad hakkama Nigeeria mässulised jne. Kuna naftasse ja sellega seotud instrumentidesse liigub üha enam spekulatiivset raha, siis on reaktsioonid uudistele äkilised ja liikumised järsud.

Naftafutuuridest olen seetõttu eemale hoidnud, sest panustamine ükskõik kummas suunas kaldub hasartmängu valdkonda.

Küll aga olen aeg-ajalt kaasa jooksnud mõne naftafirma aktsiaga - investorid ei reageeri ju uudistele ühel ajal, mistõttu on alati lootus, et ka peale minu keegi rongile hüppab. Ning mis eriti oluline - erinevalt futuuridest ei pankrotista naftafirmade aktsiate liikumised mind eksimuste korral.

Sedapuhku oli tegu XTO Energyga, millel nägin veebruari alguses kena päevasisest ostuvõimalust. Paraku realiseerus nägemus 50sendisest aktsia hinna tõusust ainult pooles ulatuses, pärast mida aktsia juba kolinaga langusse pööras. "No ma ometi ei saa eksida," oli esimene mõte, ning hakkasin tõusu ootama. Halb mõte oli. Järgneval paaril nädalal tegi ka nafta hind 5dollarise languse, mis aktsiat veelgi alla vedas. Ligi 900dollarise miinuse juures oli juba kahju müüa, seega passisin pea 3 kuud, enne kui aktsia hind taas ostukohta kerkis. Siis tuli firma aga lagedale kvartalitulemustega, mis jäid osalt ootustele alla. Mulle aitas ning müügiotsus tuli kiirelt. Kuna tehingukulud oli tühised - ost-müük kokku 2 dollarit ning et firma premeeris mind koguni dividendidega, siis kokkuvõttes lõpetasin selle vooru nulliga.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing