President Rüütel tähistas sünnipäeva kõrgustes

Harry Tuul 12. mai 2006, 00:00

Šampanjakorgid lendavad väikestelt pudelitelt veidi pärast keskööd. "Ma ei ole tõesti lennukis sünnipäeva tähistanud," tunnistab president ligi 11 kilomeetri kõrgusel pärast seda, kui on võtnud vastu õnnesoovid kogu Estonian Airi öise tšarterlennu pardal olnud kaaskonnalt ja lennukipersonalilt. Juhuslikult on ametlik Eesti riigivisiit Gruusiasse sattunud riigipea sünnipäevale.

Õnnitlusringi järel nauditakse pidulikku õhtusööki, lennata jääb veel mitu tundi. Thbilisis punase vaiba ja tänavatel lehvivate Eesti ja Gruusia lippudega tervitatult jõuab president oma residentsi alles koidu eel.

Pärast lühikest uneaega jätkub päev, täis Gruusia sõprade tervitusi. Õnnitlused ja kingid tulevad nii Eesti suursaadiku Paul Lettensi vastuvõtul kui ka Eesti-Gruusia Ärifoorumit juhtinud Gruusia Kaubandus-Tööstuskoja direktorilt Jemal Inaishvililt. Samal päeval jõuab president külastada ka Gruusia ajaloolist pealinna Mtskhetad ning maailmakuulsa Thbilisi nukuteatri etendust "Bataille de Stalingrad".

Õhtu tipneb vastuvõtuga Thbilisi keskväljaku ääres asuvas hotellis, kus õnnitlejate hulgas on ka Gruusia president Mihhail Saakašvili abikaasa Sandra Elisabeth Roelofsiga.

Saakašvili rõõmustab, et Rüütel tähistab sünnipäeva just Gruusias. "Mulle meenub aeg, kui meie noored käisid Tallinnas Viru hotellis oma mesinädalaid veetmas," räägib ta.

"Tegemist on väljapaistva isikuga, kes oli meile kunagi nooruses eeskujuks," lisab Saakašvili ning kingib presidendile rahvusliku lambanahast mantli ja rahvusnoa kindžalli.

Sünnipäevatorti saab maitsta veidi hiljem, kui riigipead olid oma osa juba saanud. Enne seda aga hoiatab Saakašvili Gruusia veinide eest. "Vene tervisekontrolli arvates sisaldab Gruusia vein üleliigselt mürgiseid kemikaale," naljatleb ta, vihjates Venemaa kehtestatud Gruusia veinide sisseveokeelule, mis tekitab riigis tõsiseid raskusi. Külalistele maitseb vein siiski hästi.

Pärast ametlikku osa lähenevad Rüütlile ka kohalikud eestlased. Eesti Selts Gruusias esinaine Regina Kahidze õnnitleb riigipead sünnipäeva puhul ja lisab: "Meil on hea meel, et te meid külastasite." Kahidze ise tähistab kohe-kohe rubiinpulma oma grusiinist mehega, mis tähendab 40. aastat elu Gruusias.

Rahulik õhtupoolik lõpeb aga suure pauguga. President Rüütel saadetakse ära ilutulestiku saatel, mis lööb Thbilisi kesklinna taeva hetkeks särama.

Rüütli sünnipäeva meenutatakse ka järgmisel päeval, kui parlamendi siseõues toimuval vastuvõtutseremoonial mängib orkester igihaljast viisi "Happy Birthday Mr President".

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing